Jemenitisch platbrood

Janny de Moor

Bakmateriaal: een zware koekepan met anti-aanbakbodem (bodem 20 cm), twee is beter. Beslag voor 8 stuks: 250 g tarwebloem, patent, 2 theelepels suiker, 1 pakje gedroogde gist (7 g), 4 dl lauw water, 2 eetlepels olie, 1 theelepel zout, 2 theelepels bakpoeder. Om in te vetten: lapje met olijfolie.

Lahuh(a) (’het doorvochtigde’), een soort pannekoek met prachtige gaatjes bovenop, koop je in Israël gewoon bij de supermarkt, of liever bij de Jemenitische bakker. Want hij komt uit Jemen, net als vele Jemenitische Joden, die in 1948 bij de operatie ’Adelaarsvleugels’ hun land inruilden voor het Heilige Land. Volgens de traditie stuurde koning Salomo ooit een expeditie naar dat gebied vanwege de schatten aan goud, zilver en edelstenen. Joden werden er juwelenhandelaars. Later werd Jemen een beroemd centrum van joodse cultuur. Maar nu is Jemen het armste Arabische moslimland. Er groeit veel sorghum (kafferkoren), het belangrijkste Afrikaanse graangewas, in Jemen gebruikt voor van alles: brood, veevoer, brandstof en bouwmateriaal op het platteland. Voor dit brood moet de glutenvrije sorghum drie dagen gisten, maar in steden gebruikt men tegenwoordig liever ingevoerde tarwebloem. Snap ik best, na mijn misbaksel van de bittere sorghum.

Men eet Lahuha vooral bij soep, bijvoorbeeld linzensoep (Sjurba ’adas met gefruite ui, knoflook en blokjes aardappel) en de loeihete, interessante saus Zhoeg (groene pepers, peterselie, korianderblad, knoflook, komijn, zout, olijfolie en weinig water in de blender).

Bloem, suiker en gist mengen in een kom. Vanuit het midden roerend langzaam aan ook het water, olie en zout. Met de mixer een mooi glad beslag kloppen. Een uur toegedekt laten rijzen bij kamertemperatuur. Nog eens doorroeren en weer een uur laten rijzen. Dan het bakpoeder erdoor kloppen.

De koekepan heel licht invetten met olie; 1 dl beslag erin laten uitlopen. Op flink vuur (elektrisch: voorverwarmd) bakken tot alle gaatjes open zijn. Dan op klein vuur doorbakken, totaal 3-4 minuten.

Dit alles herhalen, maar niet nadat de pan telkens is afgekoeld onder de koude kraan en ingewreven met wat olie. Dat lijkt een mijl op zeven, maar anders lukken de broodjes echt niet. Twee pannen zijn dus aan te raden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden