Jemenieten praten over vrede en vechten door

Dubbelzinnige signalen van alle partijen

De strijdende partijen in Jemen zenden deze week wel heel gemengde signalen uit.

Begin deze week leek er een onderbreking te komen in het wapengekletter. Dinsdag liet Saudi-Arabië, dat een coalitie van soennitische landen leidt die de sjiitische Houthi-rebellen bestrijdt, weten dat het was gestopt met de luchtaanvallen.

Maar de pauze was van korte duur want de door het koninkrijk geleide bombardementen gingen de volgende dag weer door. Volgens lokale autoriteiten kwamen woensdag bij zeker vijf luchtaanvallen minstens tien rebellen om het leven in de provincies Lahj en Dalea.

Op die dag namen de Houthi's, die hoofdstad Sanaa en grote delen van Noord-Jemen in handen hebben, juist een pacifistische houding aan. Ze verklaarden blij te zijn als de Verenigde Naties gesprekken organiseren die moeten leiden tot een politieke oplossing voor het conflict in het land. De opstandelingen zeiden de dialoog een nieuwe kans te willen geven, zeker als die plaatsvindt onder het toeziend oog van de VN. Ook werd die dag de Jemenitische minster van defensie door de Houthi's vrijgelaten. De rebellen hielden Mahmoud al-Subaihi al een maand vast.

Tegelijkertijd gingen in de hoofdstad Sanaa duizenden boze Houthi-aanhangers de straat op uit protest tegen wat zij 'Saudisch-Amerikaanse agressie' noemden. De Houthi-leiders, die op hun beurt militaire steun genieten van Saudi-Arabië's sjiitische aartsvijand Iran, zouden hun aanhang hebben opgeroepen de straat op te gaan.

Terwijl ook uit Teheran een semi-verzoenende toon klonk. De Iraanse president Hassan Rouhani zei dat er in Jemen 'duurzame vrede' kan worden bereikt 'als de militaire interventie stopt'. Hij noemde het Saudische besluit tot wapenstilstand een positieve ontwikkeling en pleitte voor humanitaire hulp.

Ook Jemens ex-president Ali Abdullah Saleh, wiens sjiitische aanhang optrekt met de Houthi-rebellen, was positief over de toenadering van Saudi-Arabië. Maar de aanvallen gaan dus door. De Saudische luchtmacht zou woensdag ook de tweede stad van Jemen, Taiz, die deels zou zijn ingenomen door de Houthi's, hebben bestookt.

Volgens de VN zijn tot nu toe 750 mensen om het leven gekomen door de gevechten in Jemen. Ongeveer 150.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Sommigen hebben hun toevlucht zelfs gezocht in het eveneens onveilig, naburige Somalië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden