Jeltsin woont spoeddebat crisis niet bij

MOSKOU (KRF, Reuters, ANP) - De Russische president Boris Jeltsin is vandaag de grote afwezige in de spoedzitting van de Doema, de Russische Tweede Kamer, over de financiële crisis van het land. Het staatshoofd woont als opperbevelhebber van de Russische strijdkrachten een legeroefening in de Barentszee bij.

Boris Jeltsin zelf had vorige week op de spoedbijeenkomst aangedrongen. Hij wilde vaart zetten achter de goedkeuring van zijn noodmaatregelen die nodig zijn om de staatsuitgaven te beperken en inkomsten, vooral uit belastingen, te verhogen. Maar dit crisisplan komt vandaag niet meer ter sprake.

De Doema-leden, die speciaal voor deze zitting dienen terug te keren van het zomerreces, grijpen de gelegenheid nu aan de regering ter verantwoording te roepen over onder meer de feitelijke devaluatie van de roebel waartoe zij samen met de centrale bank maandag had besloten. Die heeft inmiddels al gezorgd voor hogere prijzen voor de bevolking en zal naar verwachting de koopkracht van Russen de komende tijd verder uithollen.

Gisteren brachten premier Sergej Kirijenko en zijn minister van financiën Michael Zadornov meer bijzonderheden over de herstructuring van de Russische staatsschuld naar buiten. Door de schulden die de regering op korte termijn had moeten aflossen,om te zetten in langetermijnverplichtingen, komen tientallen miljarden vrij die ze nu aan andere zaken kan uitgeven.

Daarmee hoopt het Kremlin de ergste sociale onrust te kunnen vermijden. Maar vakbonden hebben zich inmiddels geroerd. Ook politieke onrust lijkt in Moskou nauwelijks meer te voorkomen. De communistische leider Gennadi Zjoeganov zei gisteren al dat “niets kan worden opgelost zonder het vertrek van Jeltsin.” Intussen bedreigt de huidige financiële crisis niet alleen de kleine, maar ook de grote commerciële banken in Rusland. Volgens de centrale bank in Moskou hebben sommige instellingen enorme problemen. De Russische banken zijn door de feitelijke devaluatie van de roebel op maandag in de problemen geraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden