Jeltsin trotseert Doema met oog op IMF-steun

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Russische president Jeltsin heeft per decreet nieuwe inkomstenbronnen aangeboord om gaten in de begroting op te vullen. Daarmee hoopt hij het Internationaal Monetair Fonds te overtuigen. Dat beslist vandaag of het Moskou opnieuw 5,6 miljard dollar aan kredieten geeft.

De Doema, de Russische Tweede Kamer, torpedeerde vorige week een deel van het economische noodprogramma dat de regering-Kirijenko had opgesteld. De beoogde belastingopbrengst dreigt daardoor dit jaar flink tegen te vallen.

Een meevaller voor de Russische regering was gisteren het besluit van mijnwerkers om hun ruim twee weken oude blokkade van de belangrijke Trans-Siberische spoorlijn in de Siberische regio Kemerovo op te heffen. Moskou heeft maatregelen beloofd om de crisis in het gebied aan te pakken.

De mijnwerkers eisten uitbetaling van achterstallig loon. De staat, die in de meeste mijnen nog voor een groot deel aandeelhouder is, meende dat de regering inmiddels aan haar plichten had voldaan en stelde de actievoerders gevangenisstraf in het vooruitzicht, als ze de blokkade niet opgaven.

Zaterdag kreeg premier Kirijenko van president Jeltsin toestemming om alle invoerrechten met 3 procent op te trekken, wat ongeveer een miljard roebel (345 miljoen gulden) moet opbrengen. Verder besloot hij vanaf 1 augustus op bepaalde voedingsmiddelen 10 procent btw te heffen.

De premier erkende dat de prijzen van importproducten kunnen stijgen. “Maar omdat we onder de huidige omstandigheden onze export niet kunnen vergroten, zijn we verplicht de import af te remmen.”

Jeltsin vaardigde verder per decreet uit dat de grondbelasting vier keer zo hoog wordt. Hij gebruikte zijn vetorecht tegen twee voorstellen van de Doema, een om de winstbelasting te verlagen, en een ander om de accijnzen op olie te drukken van 55 tot 25 roebel per ton.

Volgens Jeltsins adviseur Aleksandr Livsjits maken deze maatregelen meer dan de helft van de gederfde inkomsten goed, 48 miljard van de bij elkaar 78 miljard roebel. Voor de overige dertig miljard roebel zijn nog aanvullende maatregelen in de maak.

De president riskeert met zijn handelwijze wel weer een aanvaring met de door communisten geleide Doema, die hem vaker verwijt zijn boekje te buiten te gaan en diep te buigen voor het westen, ten koste van de gewone Rus. Maar Livsjits is het daar niet mee eens. “Niemand, de president noch de regering, is van plan toe te kijken hoe de begroting en de pensioenfondsen in elkaar klappen”, reageerde hij op dergelijke aantijgingen.

Jeltsin zelf vertrok zaterdag, na een gesprek met de premier die carte blanche kreeg voor verdere noodmaatregelen, voor zijn zomervakantie aan de grens met Finland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden