Jelle de Vries: teksten en muziek te boek en op schijf

Jelle de Vries (Haarlem, 1921) was zanger, pianist (zoals van 1954 tot 1956 bij Wim Sonneveld), tekstschrijver, componist en 25 jaar lang programmamaker bij de Vara-omroep. Tot aan zijn pensioen, in 1986, schreef hij de teksten en/of muziek van duizenden liedjes.

Van die nummers, uitgevoerd in de vele radio- en spaarzame televisieseries die De Vries schreef en produceerde, verschenen er nu ruim honderd in twee fraai uitgegeven boeken (op folioformaat en met linnen omslag) met daarin elk twee cd's, verstopt in de binnenkant van de achterkaft. TEKST EN MUZIEK/TEKST OP MUZIEK (Uitgeverij De Prom/VARAgram) is een prachtige uitgave.

TEKST EN MUZIEK heet het ene boek met twee cd's. Het bevat de teksten en de muziek van ruim vijftig solo's, duetten en ensembleliedjes die De Vries schreef voor onder meer het populaire radio- en latere televisiefeuilleton 'Klatergoud', voor Henk Elsinks legendarische radiotheaterprogramma 'Vrij entree' en voor de radioserie 'Tekst en muziek'. De cd's herbergen de originele opnamen van deze liedjes, zoals indertijd gezongen door Jenny Arean, Coen Flink, Tonny Huurdeman en Conny Stuart (in 'Klatergoud'), Ina van Faassen en Henk Elsink (in 'Vrij entree') en de 'vocal group' onder leiding van Letty de Jong (in 'Tekst en muziek'). Een aantal van deze nummers verscheen weliswaar eerder op grammofoonplaat, maar zulke platen gelden allang als collector's items.

TEKST OP MUZIEK is de titel van het andere boek met twee cd's en daarin vinden we tekst en muziek van gedichten die De Vries toonzette, aangevuld met onder meer zijn composities op teksten van Michel van der Plas en Annie M. G. Schmidt. Deze nummers zijn grotendeels afkomstig uit de radioserie 'Tekst en muziek' en op de beide cd's voert de zanggroep met Letty de Jong, Marian Di Giovanni, Dick Doorn en anderen ze uit. Nagenoeg al deze liedjes verschijnen hierbij voor het eerst in druk en op geluidsdrager.

De grote kwaliteit van 'Tekst en muziek/Tekst op muziek' is dat de twee boeken en vier cd's een mooi overzicht bieden van het omvangrijke liedoeuvre van Jelle de Vries. Een deel van het repertoire oogt en klinkt inmiddels enigszins gedateerd, zeker door de soms wel erg zoetsappige uitvoeringen door de 'vocal group'. Die hinderen me vooral in het tweede deel, bij de vertolkingen van gedichten van Paul van Ostaijen en Hendrik de Vries. Die zouden veelal beter gediend zijn met weerbarstige composities en arrangementen.

Maar onder de liedjes die De Vries schreef en componeerde voor zijn radioseries en die variëren van poëtische liefdesliedjes tot hilarische cabaretnummers, schuilen toch de nodige pareltjes, zoals 'Michèle' (door Coen Flink), 'Mannen te koop' (door Conny Stuart), 'Blonde Greet en Gelderse Neeltje' (door Jenny Arean en Tonny Huurdeman), 'Mevrouw, uw dochter' (door Ina van Faassen en Henk Elsink) en natuurlijk Michel van der Plas' 'Liedje met bloemen', zeer bekend geworden door de vertolking van Wim Sonneveld: “En nou wilde ik wel dat ik alle boeketten / die 'k ooit voor jou meebracht vandaag nog bezat, / dan zou ik een tuin om je heen kunnen zetten / die zeggen zou: / hoe veel ik van je hou.”

Door een zeer ruime financiële steun van 'Stichting De Thuiskopie' is de uitgave, die te bestellen is in zowel boekhandel (ISBN 90.6801.485.4) als cd-winkel (VARAgram-CD 010/011), ongeloofwaardig goedkoop: slechts ¿ 75,- voor twee boeken en maar liefst vier cd's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden