update

Jelle Brandt Corstius doet alsnog aangifte na beschuldiging van smaad

Jelle Brandt Corstius Beeld ANP
Jelle Brandt CorstiusBeeld ANP

Programmamaker Jelle Brandt Corstius gaat alsnog aangifte doen van seksueel misbruik door televisieproducent Gijs van Dam. Dat kondigt hij vanochtend aan in een verklaring, uitgegeven na de uitlatingen van Van Dam maandagavond in het tv-programma Pauw. Van Dam zei aangifte tegen Brandt Corstius te zullen doen wegens smaad en laster.

Brandt Corstius zegt in de verklaring "kwaad en verdrietig" te zijn over de woorden en de ontkenning van zijn vermeende belager. "Het was onwerkelijk om een van de meest traumatische gebeurtenissen gereduceerd te zien tot een potje gezelligheid." 

In zijn verklaring zegt Brandt Corstius andere slachtoffers te willen aansporen "eindelijk hun verhaal te vertellen en hopelijk aangifte te doen. En om ze te steunen". De uitzending van Pauw was volgens hem "allesbehalve steunend". "Niet voor mij en niet voor al die andere slachtoffers."

Aangifte

De programmamaker heeft raadsman Nico Meijering van het advocatenkantoor Ficq & Partners in de arm genomen om hem juridisch bij te staan. Jelle Brandt Corstius onderzocht al eerder de mogelijkheid om aangifte te doen en Nico Meijering zegt dat een aangifte nu in de maak is. 'Niet in de laatste plaats vanwege het verzamelen en verwerken van bewijs vereist deze aangifte tijd en zorgvuldigheid', meldt Meijering in een persverklaring vanochtend. Hij stelt de aangifte van Van Dam nog niet te hebben ontvangen maar die 'met vertrouwen tegemoet te zien'.

Brandt Corstius schreef een week geleden in Trouw, zonder een naam te noemen, dat hij was verkracht. In het artikel stelde hij dat hij in het begin van zijn carrière gedrogeerd is en gedwongen tot orale seks. Dat deed de programmamaker in het kader van het wereldwijde fenomeen #MeToo, waarbij slachtoffers van seksuele intimidatie zich uitspreken.

In het programma Pauw werd gisteravond duidelijk dat het ging om Gijs van Dam, die daar samen met zijn advocaat Peter Plasman zijn versie van de gebeurtenis gaf. De tv-producent gaf toe seks te hebben gehad met Brandt Corstius, maar ontkende dat er sprake was van een verkrachting. Ten tijde van het incident in 2002 was Brandt Corstius stagiair bij het programma Barend & Van Dorp en werkte Van Dam als productiemedewerker bij de talkshow. 

'Wederzijdse instemming'

Van Dam zei dat Brandt Corstius en hij wat hadden gedronken in een bar en dat ze daarna met wederzijdse instemming seks hadden. "We hebben in een dronken bui in bed gelegen, dat was het." Van Dam ontkent dat hij Brandt Corstius drugs heeft toegediend. "Ik ben standrechtelijk geëxecuteerd zonder enig vorm van proces op basis van een gelogen verhaal", zei Van Dam.

Volgens advocaat Plasman is er sprake van smaad, omdat Brandt Corstius de naam wel tegen journalisten van Trouw heeft gezegd. Ook is er volgens de advocaat sprake van laster omdat Brandt Corstius iets heeft gezegd terwijl hij zou weten dat het niet waar is.

Lees ook:

- Het verhaal van Jelle Brandt Corstius: Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen.

- Zijn terugblik op de week die daarop volgde: ‘Ik heb het hierdoor kunnen loslaten’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden