Jelle Brandt Corstius – bladert door Dostojevski’s gebedenboek

Jelle Brandt Corstius (Jörgen Caris, Trouw) Beeld
Jelle Brandt Corstius (Jörgen Caris, Trouw)

Moskou zit vol met kleine verrassingen. Dat is maar goed ook, anders had ik het hier niet al vier jaar uitgehouden.

Jelle Brandt Corstius

Neem de dag dat ik op pad was met de excentrieke miljonair German Sterligov. Hij was een van de personen die ik volgde voor een portret van Moskou in 24 uur.

Op de dag dat wij hem volgden hield hij op een persconferentie een klein zakje in de lucht waarmee hij de wereld van de financiële ondergang wil redden: in het zakje zaten gouden muntjes. Volgens Sterligov zal binnenkort de dollar, en daarmee het hele financiële systeem in elkaar storten.

Dus kunnen we beter teruggaan naar de tijd dat de waarde van een munt was gebaseerd op de waarde van de munt zelf: vandaar het goud. De waardering van goud is stabieler dan die van de euro of de dollar, en is universeel.

Journalisten in de zaal reageerden lacherig op zijn plan. Daar zou je lacherig om kunnen doen, maar als iemand mij een jaar geleden had verteld dat Fortis zou worden genationaliseerd, zou ik die persoon ook hebben uitgelachen. Misschien lopen wij over een jaar of tien wel rond met zo’n zakje gouddukaten.

Na de persconferentie nam Sterligov ons mee naar zijn onbescheiden kantoor, een paleis pal tegenover het Kremlin, waar hij thee dronk met simpele Russische snoepjes met een vriendelijke man met een stapel boeken. We waren al klaar met draaien, maar dronken voor de beleefdheid een kopje mee.

Naast de grote stapel boeken lag een klein oud boekje met groene kaft. Achteloos drukte de vriendelijke man mij het boekje in handen. „Dit is het gebedenboek van Fyodor Dostojevski. Dit had hij in zijn handen toen hij stierf”, vertelde de man, en bladerde naar het laatste gebed dat Dostojevski had gelezen op zijn sterfbed. Ik bladerde door het boek en vond behalve handgeschreven aantekeningen ook een boekenlegger met een geborduurde ’D’. „Heeft zijn vrouw voor hem gemaakt”, zei de man met dezelfde achteloosheid.

De stapel ernaast waren reproducties, gemaakt in opdracht van de miljonair, van een middeleeuwse Russische bijbel. Met teksten in kerkslavisch, en schitterende miniaturen. De miljonair had ze laten drukken om cadeau te geven aan iedereen met een goed hart. Een passend geschenk van een man die gelooft dat wij binnenkort terugkeren naar de Middeleeuwen.

Ik kreeg er eentje cadeau, maar heb het idee dat het boek zijn eindbestemming nog niet heeft bereikt. Dus hierbij een oproep aan iedereen die al lange tijd op zoek is naar een goede replica van een schitterende Russische Middeleeuwse bijbel: stuur een zo Middeleeuws mogelijke brief naar Trouw, en ik stuur hem aan een van u op. En ik hoef er geen dukaat voor te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden