Jehovah's Getuigen: Afvalligen zijn geestelijk ziek

Jehova's getuigen zingen tijdens een dienst in het Franse Villepin. Beeld AFP
Jehova's getuigen zingen tijdens een dienst in het Franse Villepin.Beeld AFP

Blijf bij afvalligen uit de buurt. Ze zijn 'geestelijk ziek', waarschuwt het tijdschrift van de Jehovah's Getuigen in een recente editie.

'Afvalligen gebruiken 'vervalste woorden' of onjuiste argumenten om hun ideeën waar te laten lijken', verkondigt De Wachttoren in zijn editie van afgelopen juli. 'Blijf dus bij ze uit de buurt, net zoals wanneer een dokter zegt elk contact te mijden met iemand die een besmettelijke, dodelijke ziekte heeft. Afvalligen zijn 'geestelijk ziek' en proberen anderen te besmetten met hun onjuiste leringen.'

Bedreigd
Volgens kerkverlaters in Engeland en Nederland verbieden veel genootschappen van Jehovah's Getuigen omgang met afvalligen. Trouw heeft een exemplaar van het voor besloten kring bedoelde tijdschrift in zijn bezit gekregen.

In Nederland telt de Christelijke Gemeente van Jehovah's Getuigen naar eigen zeggen 30 duizend leden. Omgang met buitenstaanders is taboe, tenzij het prediking aan de deur betreft.

Strafbaar
De Britse politie onderzoekt momenteel of de uitspraken in het tijdschrift strafbaar zijn. Ex-leden overwegen ook een klacht bij de Britse Commissie voor Liefdadigheidsinstellingen.

Volgens een Britse woordvoerder van de kerk zijn afvalligen vrij in hun keuze. 'We erkennen hun recht op vertrek', vertelde hij in dagblad The Independent. De Britse politie onderzoekt of de uitspraken in het tijdschrift strafbaar zijn.

Glad ijs
De Nederlandse uitgave verkeert juridisch mogelijk op glad ijs. Het blad wordt vertaald uit het Engels en gedrukt in Duitsland. Daardoor is het juridisch gezien een Duits product.

Advocaat Gerard Spong laat weten dat het kerkgenootschap mogelijk strafbaar is naar Duits recht. 'Die jurisprudentie oordeelt soms strenger dan de Nederlandse. Duitsers hebben meer ervaring met de pijnlijke gevolgen van het verketteren van minderheden.'

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) drong onlangs bij minister Opstelten (Justitie) aan op een onderzoek naar sekten. 'Soms is religieus gedrag eerder bedreigend dan strafbaar. In zulke gevallen is een meldpunt wellicht zinvol. Misschien kunnen we een onderzoek instellen of ex-Jehova's een luisterend oor bieden.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden