Interview

'Jehova staat boven alles, ook boven je kinderen'

Mireille, Asher en hun dochters Farai en Jada. Beeld Maartje Geels
Mireille, Asher en hun dochters Farai en Jada.Beeld Maartje Geels

Als Jehova's getuigen krijgen ze vaak denigrerende reacties. Maar Asher en Mireille Lake volharden in hun geloof. 'Het paradijs keert terug op aarde.'

Ze merken het aan alles, Asher Lake (34) en zijn vrouw Mireille (37). Het zal niet lang meer duren voordat het keerpunt aanbreekt. Armageddon. De Eindtijd. "Je ziet toch hoe de wereld er nu aan toe is?", vraagt Asher vanaf de grijze hoekbank in de woonkamer. Hij schuift een roze kussentje opzij. Uitgezocht door Mireille. Als het aan hem lag, had het interieur in hun woning in IJmuiden er strakker uitgezien. Maar je moet nu eenmaal concessies doen. En trouwens: ze hebben belangrijker zaken aan hun hoofd.

"Afgezien van de duidelijke tekenen zoals oorlogen, zie je ook aan kleine dingen dat de laatste dagen zijn aangebroken", zegt Mireille. Ze zit achter een berg was aan de eettafel. Vouwt gebloemde hemdjes op, van hun dochters Jada en Farai (7 en 5). "De genegenheid onderling wordt minder. Je voélt dat er minder liefde is."

Asher nipt aan zijn glas thee. Hij heeft het vaak over de eindtijd. Thuis dan, met Mireille. Niet op zijn werk, op de IT-afdeling bij KLM. "Vorige week overleed een vriendin van ons. Wanneer veel van dat soort treurige dingen achter elkaar gebeuren, zeggen we: 'We zijn niet zo ver meer.'" Ze glimlachen.

Op zijn zestiende liet Asher zich dopen, tijdens een congres van de Jehova's Getuigen in Bennekom. "Op 8 april 1995", zegt Asher langzaam. Je wordt niet als Jehova's getuige geboren. Daar kíes je voor op latere leeftijd, benadrukt hij. "Ik kom uit een getuigengezin. Ging met mijn ouders mee langs de deuren en naar vergaderingen in de Koninkrijkszaal. Op een gegeven moment wil je onderzoeken of het wel klopt wat je ouders zeggen."

En dus sloot hij zich op in de schuur van het ouderlijk huis met complete jaargangen van De Wachttoren en Ontwaakt!. "De Bijbel bestudeerde ik ook grondig. Vooral de profetieën spraken mij aan. Daarvan zijn de meeste uitgekomen. Kijk naar de stad Babylon. Die zou moeiteloos vallen, en zo geschiedde. Daarnaast gaven zowel die tijdschriften als de Bijbel mij handvatten voor het leven. Hoe houd je in een relatie de communicatie goed, bijvoorbeeld."

Van zijn vader leerde Asher dat hij altijd positief moest blijven. Ook als de deur in je gezicht wordt dichtgesmeten. Nog steeds krijgt hij geregeld boze reacties wanneer hij bij mensen aanbelt. "Je weet natuurlijk nooit of je bezoek wel uitkomt. Iemand kan net slecht nieuws hebben gekregen."

'Ga wat nuttigs doen'
Voor de denigrerende opmerkingen die hij soms naar zijn hoofd krijgt, heeft Asher weinig begrip. "'Ga wat nuttigs doen!', roepen ze dan." Hoofdschuddend: "Mensen moesten eens weten hoe nuttig dit is." Hij probeert er niet te lang bij stil te staan. "Als er de hele dag maar één iemand vriendelijk tegen me is geweest, put ik daar energie uit. Diegene heb ik dan toch in aanraking met Jehova gebracht."

In de tijd dat Asher bij de gemeente Haarlemmermeer werkte, maakten collega's wel eens flauwe grappen. "Na het weekend werden er stoere verhalen uitgewisseld. 'Ik heb een Jehova's getuige bij de deur weggeschopt', riep er eentje. De rest lachte. Het was onzin natuurlijk, anders had ik het wel geweten."

Hij recht zijn rug. "Ik ben gelukkig als Jehova's getuige. Ik moét andere mensen vertellen hoe zij dit ook kunnen bereiken." Hij bedoelt: antwoorden op levensvragen, steun en troost. "We maken veel ellende mee. Dankzij mijn geloof kan ik daarmee omgaan." Vorig jaar kreeg Mireille te horen dat ze misschien een hartafwijking had. Vals alarm, bleek later. Asher: "Ik heb toen direct de Bijbel erbij gepakt. Ik maakte me zorgen. Wat als ik zou achterblijven met de kinderen? Ik las meteen Filippenzen vier en Openbaring 21. Die gaat over de nieuwe toekomstige wereld. Een waarin de doden weer tot leven worden gewekt. Dat gaf troost."

Asher heeft nooit getwijfeld. God heeft de mensen geschapen. Punt. Zo staat het in de Bijbel. "God pakte wat stof van de aarde, blies daarin, vormde Adam en maakte hem tot levende ziel", legt hij uit. Een handgebaar. "De maatschappij waarin we nu leven is niet Gods bedoeling geweest. Adam en Eva hadden een opdracht. Ze moesten de planeet vullen met kinderen, zorgen voor de aarde." Hij haalt zijn schouders op. "Maar ze werden verleid, aten van de verboden vrucht. Ze hadden gelukkig kunnen zijn, niet hoeven sterven." Een zucht. "Helaas is het zo niet gegaan."

Tijd en toeval
"We leven eigenlijk in een foute aftakking van de geschiedenis. Daarom is er ook zoveel narigheid." Meteen erachteraan: "En dan heb je ook nog tijd en toeval - op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. Ook dat zorgt ervoor dat ons ellendige dingen overkomen." Maar er is hoop. "Nadat de aardse elementen zijn vergaan, keert het paradijs terug op aarde." Dat wil zeggen: voor degenen die nauwkeurig volgens de Bijbel hebben geleefd, zoals Asher, Mireille en hun kinderen.

Dat ze hiervoor wat moeten laten, vindt Asher logisch. "We moeten God dienen. Het is de bedoeling dat we exact doen wat in de Bijbel staat. Intussen probeert de duivel ons daarvan te weerhouden." Kerst vieren ze niet, net als Pasen en Sinterklaas. Die feesten worden niet goedgekeurd door God; de oorsprong ervan ligt in heidense rituelen. Dat geldt ook voor verjaardagen. Lastig voor Jada en Farai wanneer hun jarige klasgenoten moeten worden toegezongen. "Ze zingen niet mee, nemen geen traktaties aan. 'Dat mag niet van Jehova, onze God', zeggen ze dan. Als ze uit school komen, krijgen ze van ons wat lekkers. Chocola of chips."

Straks, als Jada en Farai oud genoeg zijn, mogen ze beslissen of ze zich laten dopen. Asher: "Als ze ervoor kiezen het niet te doen, moeten ze accepteren dat er minder leuke dingen gaan gebeuren in hun leven. Onze maatschappij is op genot gericht. Als je band met Jehova er niet is om je te weerhouden van roken of seks buiten het huwelijk, hoe weer je je hier dan tegen? Van een genotzuchtig leven word je niet gelukkig."

Wie zich als Jehova's getuige laat dopen, belooft een leven te leiden volgens de regels van Jehova. Een rein leven. Met één huwelijkspartner, geen overmatig drankgebruik, zonder drugs of sigaretten. Die regels kun je beter niet schenden. Regelbrekers wacht uitsluiting. "Daar gaat nog wel wat aan vooraf. Allereerst moet die persoon structureel de fout in zijn gegaan, zoals bij een affaire. Vervolgens komt er een gesprek met drie ouderlingen. Zij adviseren een bepaalde passage uit de Bijbel te lezen." Asher en Mireille knikken. "Daarna krijgt hij of zij zeven dagen om tot inkeer te komen. Zie het als de maximale wake-upcall", zegt Asher. "Het is de laatste kans te besluiten of je door wilt gaan met je foute gedrag."

In quarantaine
Pas wanneer de gewaarschuwde persoon niet voldoende berouw heeft getoond, kan tot uitsluiting worden overgegaan, vervolgt hij. Zijn vrouw: "Daarna is diegene eigenlijk in quarantaine. De ouderlingen besluiten dat er met hem of haar niet meer gesproken mag worden. Als we diegene tegenkomen op straat, buigen we ons hoofd. Geen oogcontact."

Dat is niet wreed, vindt Asher. Je hebt jezelf ermee. Wanneer je je niet aan Jehova's principes houdt, ontzeg je jezelf een plekje in het paradijs. "Niet dat we het makkelijk vinden, zo'n uitsluiting. Maar we hebben nu eenmaal gekozen voor Jehova. Die staat boven álles", zegt hij. "Ja, ook boven onze kinderen. Als je moet kiezen tussen je dochter of Jehova, kies je als Jehova's getuige toch voor de Schepper. Hoe pijnlijk ook. Je verliest je kind ermee."

Mireille slikt. "Een van mijn vriendinnen is pasgeleden uitgesloten. Ik weet niet waarom. Ik kwam haar laatst tegen met een andere man dan haar echtgenoot, dus het zou kunnen dat..." Stilte. "De kans bestaat dat ze weer terugkomt. Maar dan moet ze eerst een tijd de vergaderingen bijwonen, stoppen met haar affaire en een brief sturen naar de ouderlingen. Die beslissen of ze terug mag komen. Heeft ze genoeg berouw getoond? Zo gaat dat."

Mireille haalt diep adem. "Ik troost me met de gedachte aan het paradijs. Een wereld zonder regels. Zelfs geen verkeersregels!" Een gelukzalige glimlach. "Ken je dat gevoel van voordat je met vakantie gaat? Gestresst, maar toch heb je ook wel zin? Dat heb ik voortdurend." Asher: "Het paradijs is natuurlijk veel meer dan een vakantieplek." Mireille: "Als het zover is, zouden we overal heen kunnen. Misschien wel naar Italië."

144.000 gezalfden
De ruim dertigduizend Jehova's getuigen in Nederland krijgen er vandaag twintig nieuwe leden bij. Ze zullen worden gedoopt in de hal van een evenementencentrum in Assen tijdens het nationale congres voor Jehova's getuigen.

Aanhangers van de eindtijdbeweging geloven dat de mensheid zich in de laatste dagen bevindt. Dit wordt ook wel 'de tweede fase' genoemd. In de eerste leefden Adam en Eva, in de derde - en laatste - zal het paradijs op aarde neerdalen. Dit aardse paradijs is slechts bestemd voor Jehova's getuigen. Zij zullen worden geleid door de Hemelse Regering, met aan het hoofd Jezus en 144.000 gezalfden.

De evangelisatie van Jehova's getuigen wordt gekenmerkt door prediking langs de deuren. Twee aan twee en in het bezit van de Bijbel en Wachttoren-lectuur verspreiden ze hun boodschap. Mede dankzij hun afwijzing van bloedtransfusies, het verbod op het vieren van feestdagen als Kerstmis en verjaardagen, stuiten ze veelal op onbegrip.

Het algemeen besturend orgaan van de Jehova's Getuigen, Watch Tower Society, zetelt in de Verenigde Staten. Eind negentiende eeuw richtte de Amerikaan C. T. Russell het genootschap op. In 1908 bereikte zijn ideologieën ook Nederland. Er zijn wereldwijd 7,8 miljoen Jehova's getuigen. Het aantal Nederlandse getuigen is de laatste jaren stabiel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden