Jeff Reardon valt tegen

Van onze sportredactie

De beslissing in de derde wedstrijd viel in de negende en laatste inning. Candy Maldonado, een 32-jarige honkballer uit Puerto Rico, loodste Roberto Alomar met een honkslag over de thuisplaat. De 51 813 toeschouwers in de overdekte Sky Dome, het mooiste en duurste stadion ter wereld, werden uitzinnig van vreugde.

Het was de eerste wedstrijd in de geschiedenis van de World Series die buiten de Verenigde Staten gespeeld werd. De vierde en vijfde wedstrijd worden eveneens in Toronto gespeeld. De spanning is te snijden, aangezien Atlanta een overwinning nodig heeft om de serie terug te brengen naar de Verenigde Staten.

Het derde duel werd lang beheerst door de pitchers Avery (Braves) en Guzman (Blue Jays). Avery stond acht innings op de heuvel, wierp negen keer drie slag, een keer vier keer wijd en stond twee runs toe. Guzman werd na de achtste slagbeurt van de Braves afgelost. Hij had zeven man met drie slag teruggestuurd naar de dug-out, een man een vrije loop gegeven en twee runs togestaan.

Net als in de tweede wedstrijd, in Atlanta, kon reliever Jeff Reardon de aanval van de Blue Jays in de laatste slagbeurt niet weerstaan. De 37-jarige Reardon verbeterde in het reguliere seizoen het record 'saves'. Hij werd de beste pitcher in de rijke Amerikaanse honkbal-historie die een wedstrijd in de laatste fase onder controle hield en winnend afsloot. Op die basis kochten de Braves hem twintig wedstrijden voor het einde van de competitie van de Boston Red Sox.

In de World Series kon hij zijn reputatie tot dusver echter niet waarmaken. In Atlanta, in de tweede wedstrijd, sloeg pinch-hitter Sprague de bal met een man op de honken over de hekken en boog de achterstand van 3-4 om in 5-4. In Toronto liet hij in het derde duel in de negende innings de honken vol lopen. Alomar bereikte het eerste honk met een honkslag, stal het tweede en kwam op het derde, nadat Reardon opzettelijke vrije lopen had gegeven aan Carter en Sprague.

Maldonado sloeg Alomar binnen. Daarvoor hadden Carter, zijn tweede in de Series, en Gruber homeruns geslagen voor de Blue Jays. Voor Atlanta scoorden Sanders, die honkbal en football combineert, en Nixon.

Vier spelers van landskampioen ADO zullen volgend jaar niet meer bij de Haagse honkbalclub actief zijn. Manager Robert Niggebrugge heeft Tony Rohan, Robert Schouten en Ludwin Bernadina laten weten dat zij het in 1993 bij een andere club mogen proberen. Arnold Jakoba koos zelf vorig week al voor het dit seizoen gedegradeerde Sparta.

Niggebrugge heeft inmiddels twee nieuwe spelers aangetrokken: Alexander Spiekerman (Wassenaar) en Sandly Reina (Thamen). De selectie is zeer onevenwichtig: linkshandigen, zowel op de heuvel als in het slagperk ontbreken nagenoeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden