Jean is Roodkapje, Jeanine de wolf

Frans experiment om stereotypen op de basisschool te vermijden, ontaardt in polemiek

PARIJS - Jongens die met poppen spelen op school, zo ziet de Franse minister van vrouwenrechten Najat Vallaud-Belkacem het graag. Maar er is veel verzet tegen de initiatieven van deze 'roze khmer'.

Er woedt een nieuwe schoolstrijd in Frankrijk. Hij wordt onder andere gevoerd rond een experiment op zo'n vijfhonderd basisscholen dat stereotypen wil bestrijden. Want als je seksisme niet bij de wortel aanpakt, is het idee van minister Vallaud-Belkacem, dan zal werkelijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen een onbereikbaar ideaal blijven.

'NVB', zoals Vallaud-Belkacem gemakshalve wordt genoemd, kwam op het idee voor haar project 'ABCD égalité' na een bezoek aan Zweden. Scholen in dat land zijn inmiddels al zo ver dat zij de persoonlijk voornaamwoorden hij en zij, han en hon in het Zweeds, in de ban hebben gedaan ten gunste van het onzijdige hen.

Al snel vond NVB de anti-homohuwelijklobby op haar pad. Die beschuldigt de jonge minister van Marokkaanse origine ervan dat zij de gendertheorie op het onderwijs wil loslaten. Dat is de gedachte dat het verschil tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid voor een belangrijk deel is aangeleerd. En dus ook valt af te leren.

Katholieke activisten verzamelen op de succesvolle site VigiGender voorbeelden van hoe 'de kruistocht van NVB voor een sekseloze maatschappij' verloopt in de praktijk. Zij keren zich ook tegen een reeks kinderboeken die het ministerie van onderwijs leerkrachten aanbeveelt met titels als 'Jean a deux mamans' (Jan heeft twee moeders) en 'Tous à poil' (Allemaal in ons blootje).

De laatste titel laat tekeningen zien van volwassenen die zich uitkleden - van de juf tot de politieagent. Het boekje heeft geleid tot een nieuwe rel. Jean-François Copé, voorzitter van de centrum-rechtse oppositiepartij UMP, riep zwaaiend met het prentenboek dat kinderen nu leren dat ze autoriteiten geen respect verschuldigd zijn.

Van 'Allemaal in ons blootje' is inmiddels een parodie verschenen waarin de regering - ook NVB en president François Hollande met zijn ex-vriendin Valérie Trierweiler én zijn maîtresse Julie Gayet - uit de kleren gaan.

De regering, inclusief NVB, ontkent nu in alle toonaarden dat de gendertheorie is verheven tot beleid. De theorie zou volgens NVB eigenlijk niet eens bestaan. Dat lijkt sterk op terugkrabbelen. Want wie het programma ABCD égalité doorneemt, ziet een poging om, op schoolpleinniveau, mannelijkheid en vrouwelijkheid te deconstrueren, zoals dat academisch gezegd heet. Zo krijgen leerkrachten het dringende advies Roodkapje door een jongen te laten spelen en de rol van wolf aan een meisje te geven. Al te wilde spelletjes waarbij jongens domineren - zoals boef en agent - moeten worden verboden.

Het sarcasme onder commentatoren over NVB's 'totalitaire socialisme' is niet van de lucht. De filosoof Luc Ferry ontwaart achter NVB vooral ideologische leegte. Nu het economische beleid van Hollande een sociaal-liberale richting inslaat en 180 graden draait, sterven linkse ideeën een langzame dood, constateert hij. "Met het homohuwelijk, ABCD égalité en straks euthanasie probeert de regering de pijn van de koerswijziging te verzachten. De achterban moet geloven dat men standhoudt op het gebied van normen en waarden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden