'Je ziet soms grote drama's bij huizenbezitters'

interview We gaan meer verdienen en het huis wordt meer waard. Wie daarvan uitgaat kan een harde landing maken, merkt vereniging voor schuldhulpverlening NVVK.

Een eigen huis, een baan, en toch grote financiële problemen. Die combinatie komt steeds meer voor, constateert de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK. Bij die club zijn de meeste gemeentelijke schuldhulpverleners aangesloten. Een crisisverschijnsel, zegt NVVK-voorzitter Joke de Kock, maar ook het gevolg van onnadenkendheid. "Veel mensen hebben een hypotheek op twee volledige inkomens afgesloten. Er hoeft maar iets te gebeuren, baan verliezen, ziekte, echtscheiding, en ze zijn de pineut. Maar ook de geboorte van een kind, hogere kosten van kinderopvang. Daar hebben ze niet over nagedacht. Ze zijn ervan uitgegaan dat ze meer zouden gaan verdienen, het huis meer waard zou worden. Ze hebben er nooit over gesproken dat je in het leven ook tegenslagen kunt hebben."

De landing vanuit de hoogconjunctuur kan in een stagnerende huizenmarkt heel hard zijn. En ingewikkeld. Het huis kan niet verkocht, maar de hypotheek ook niet betaald. Als huizenbezitters hulp zoeken, krijgen ze niet altijd gehoor. Verkoop eerst het huis maar, en kom dan weer terug, luidt geregeld het advies. In betere tijden een nuttige aanpak: na verkoop is pas duidelijk hoeveel geld er is om de schulden af te betalen. Op dit moment heeft een woningbezitter er echter meestal niets aan. Als het huis al te slijten is, blijft er soms ook nog een restschuld over.

"Gemeenten denken nog te vaak dat bij inkomens boven een bepaald bedrag de problemen wel loslopen", zegt Joke de Kock, directeur van de NVVK. "Sommige beperken de hulp tot alleen de minima. Maar dan moet je later alsnog helpen. Dan is het huis gedwongen verkocht en moeten ze alsnog bij de gemeente aankloppen. Dat kost uiteindelijk meer maatschappelijke middelen. Als je er op tijd bij bent, kun je nog in gesprek met banken en deurwaarders. Dan kun je voorkomen dat klakkeloos beslag gelegd wordt."

Ook de banken weten niet goed wat ze aanmoeten met mensen die de hypotheek niet meer kunnen betalen of een restschuld oplopen, merkte de NVVK. Maar natuurlijke gesprekspartners waren ze tot voor kort nog niet. "Twee jaar geleden kwamen we bij de banken nog niet binnen. Toen zeiden we al: hebben jullie wel in de gaten wat er achter de voordeur gebeurt? Je ziet soms echt grote drama's. De beelden over elkaar hebben we moeten bijstellen. Zij moeten niet naar ons kijken alsof wij een softe organisatie zijn. Wij moeten niet denken dat banken nooit willen meewerken." Met de afdelingen 'bijzonder beheer' van de grote banken zijn inmiddels vele gesprekken gevoerd. En nu ligt er een samenwerkingsovereenkomst tussen de NVVK en de banken waarvan de inkt net droog is.

De bedoeling daarvan is dat schuldeisers minder langs elkaar heen werken. Met de bank kan dan ook gepraat worden over oplossingen waarbij het huis niet verkocht hoeft te worden. Gemeenten hebben daar ook weer baat bij. Als panden via een gedwongen veiling op de markt komen, duiken vooral in de grote steden huisjesmelkers erop om er vervolgens groepen arbeidsmigranten of studenten te huisvesten. Dat strookt niet altijd met de leefbaarheid van een wijk en het beleid van de gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden