Je ziet hem voor je, type levensgenieter, iets te dik, tikje morsig, maar amusant en erudiet.

We logeerden dus op Landgoed Ekenstein, een eeuwenoud buiten, gesticht door de rijke familie Eeck, ten tijde van de eerste Groningse veenkoloniën, vlak bij Nieuweschans, en bij het inchecken kregen we van de receptioniste een exemplaar overhandigd van Kijk op het Noorden, een dik tijdschrift vol 'informatie over het economische, culturele, maatschappelijke en recreatieve leven in Noord Nederland'.

Ik hou van dit soort bladen. Het is de wereld van Elsschot, van Het Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen. Je bent nog niet op pagina 1 en er is al van alles aan de hand. Liever meer dan minder woorden, dat is het principe, en liever grote dan kleine. 'Bezig zijn' wordt 'actief bezig zijn', 'actief zijn' wordt 'actief bezig zijn'. Dat idee. Sinds Elsschot vernemen we nog maar zelden uit deze wereld, het zakenleven interesseert Nederlandse schrijvers niet, maar ze bestaan nog natuurlijk, Boormans en Laarmans. Toen had hij een hoed op, tegenwoordig zet hij 'drs.' voor zijn naam.

Je ziet hem voor je, struinend van groepje naar groepje op de plaatselijke Rotary. Type levensgenieter, iets te dik, tikje morsig, maar amusant en erudiet, dus ze maken graag plaats voor hem. En zo maakt hij vrienden. En deals. Want als Jansen adverteert, kan Pietersen moeilijk verstek laten gaan! Stel je voor, straks gaat die megaorder naar de concurrent! 'Grafisch centrum Harlingen is bewust een open bedrijf.'

'Nooit meer zwam met anti-zwam support van Schipper & Meijerink.' Ook Rentokil Tropical Plants heeft zich laten strikken voor een 'bedrijfspresentatie'. Het was nog een lastige opgave voor de tekstschrijver. Scheepsbouw of fiscaal advies, dat gaat nog, maar het verzorgen van kantoorplanten, maak daar maar eens iets gewichtigs van. Wat helpt is dat de 'divisiemanager' van RTP die aan het woord komt Kees Podt heet en daarmee zelf eigenlijk al het goede voorbeeld geeft hoe je van een eenvoudige pot een iets minder eenvoudige 'podt' maakt. De mededeling 'Wij kiezen een plant die bij de omgeving past' wordt: 'Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de planten moeten passen bij de architectuur van het pand en de inrichting van de werkomgeving.' RTP werkt dan ook met een 'totaalconcept'. De plant wordt dus niet als losse kluit afgeleverd, maar in een pot, een podt dus eigenlijk. Vervolgens zorgt RTP ook dat de plant 'op de juiste plek komt.' Dus niet pal voor een beeldscherm, vlak achter een deur of in de bezemkast, zoals wellicht zou gebeuren wanneer men de groenvoorziening op de werkplek zelf ter hand neemt. Iets dat Kees Podt de mensen van harte afraadt. 'Onze servicemedewerkers dienen de plant voeding toe, maken hem stofvrij, snoeien, als dat nodig is, en geven water.'

Dat laatste is een beetje jammer. 'Dragen zorg voor een adequate hoeveelheid H2O' was beter geweest. Maar toch, een plant op kantoor, daar komt nog heel wat bij kijken. Nee, hier krijgen ze bij Rentokil Tropical Plants geen spijt van. De telefoon zal niet stilstaan!

Het is de magie van de taal: uit het niets ontstaat iets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden