Je ziekte als geschenk beschouwen of genezen met je handen?

LISETTE VAN DE BURGWAL

'Genezen doe je zelf', staat met grote letters op de cover van The Optimist. In het optimistische tijdschrift wordt in wel zes artikelen uitgelegd hoe je dat doet. Zo zou een persoonlijke dokter die naar je luistert en met je meedenkt, zoals een Cubaanse medicijnman, helpen. Een Amerikaanse arts schetst in het tijdschrift zeven stappen naar genezing. Stap zes luidt: 'beschouw de ziekte als een geschenk'.

Dit alles klinkt wel heel optimistisch. Niet zo gek dus dat het Nederlandse blad zijn naam veranderde van Ode naar The Optimist. De cover is in stijl vergelijkbaar met die van het Britse weekblad The Economist. Zou dit de Engelse naam verklaren? Het blad lijkt zich als optimistische versie van The Economist neer te willen zetten. Hoofdredacteur Marco Visscher schrijft in de openingscolumn dat The Optimist niet alleen moppert over problemen, maar ook ruimte geeft aan "veelbelovende ideeën en initiatieven die wezenlijke verbeteringen kunnen brengen". Onder dit mom dus de tips voor zelfgenezing.

Zo schrijft Jurriaan Kamp in het blad dat de verwachting om beter te worden voldoende is voor daadwerkelijke genezing. Bij het artikel staat een foto van een hand die op een doktersrecept 'genees jezelf' schrijft. Volgens Kamp zou door de "bureaucratische tombola van medische innovatie, regelgeving, recepten en bemoeizucht" de patiënt een hulpeloze toeschouwer geworden zijn. Zelfheling zou bovendien prachtig in de moderne doe-het-zelfcultuur passen.

Ook in Happinez wordt een methode beschreven die de zelfgenezing van je lichaam tot stand zou moeten brengen, de zogenoemde MIR-methode. De bedoeling is om met je ene hand over je andere te strelen, terwijl je je lichaam negen verschillende opdrachten geeft om zichzelf te genezen. Die opdrachten zijn niet alleen fysiek en variëren van 'hormoonstelsel in evenwicht brengen' tot 'missie verduidelijken'. Dan moet je lichaam het werk doen en je een gezond mens maken.

Therapeute Mireille Mettes, die deze methode bedacht, vertelt dat het bij veel mensen tot genezingen geleid heeft. Zo zouden hoofdpijnen, slaapproblemen en huidklachten verholpen zijn met haar methode. Mettes' sessies duren slechts twee minuten. Daarna mag de cliënt zelf twee keer per dag op zijn handen wrijven en het lichaam vertellen de 'zuurgraad te optimaliseren'.

Bij zowel de MIR-methode als bij de genezingstips van Weil in The Optimist gaat het erom zo positief mogelijk te zijn. Daarnaast is acceptatie in het blad een terugkerend thema op de weg naar genezing. Het ego moet worden uitgeschakeld, schrijft Weil. Terwijl hij het advies geeft je niet te verzetten en je ziekte te accepteren, benadrukt hij dat je nooit de hoop op genezing moet opgeven. Alleen dan zou je lichaam zichzelf kunnen genezen.

Dit doet denken aan het geduld en de verwachting van de Deense filosoof Søren Kierkegaard. In Speling, 'tijdschrift voor bezinning', schrijft theoloog Jos Huls dat je volgens Kierkegaard nooit verwachtingen moet afschaffen om teleurstellingen te voorkomen. Het gaat hier weliswaar om een religieuze verwachting, Huls benadrukt dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen "de vele verwachtingen die wij op het leven projecteren en de verwachting van onze ziel die haar uiteindelijk rustpunt heeft in God". De verwachtingen van de eerste categorie zouden alleen maar tot nieuwe verwachtingen leiden. De verwachtingen van de ziel moeten ons echter met God verbinden.

Huls schrijft naar aanleiding van Kierkegaards theorieën dat de bijbelse profetes Anna niet wegloopt voor de pijn die het verliezen van haar man haar gaf. Ze kiest ervoor om haar man "niet te vergeten en de pijnlijke herinnering aan hem levend te houden". Ze geeft de verwachting niet op en beseft ze dat ze trouw moet blijven aan de stem van haar ziel die haar verwachting is.

Bij Kierkegaard is de verwachting volgens Huls een doel op zich, want daarin zou je God vinden. Bij de genezingsmethoden van The Optimist en Happinez is de verwachting dat je beter wordt het middel om ook daadwerkelijk te genezen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden