'Je yoga-poses op Instagram zetten, dan heb je het niet begrepen'

null Beeld Instagram
Beeld Instagram

Nooit eerder was yoga zo populair. Van filmsterren tot tienermeisjes en mannen van middelbare leeftijd: allemaal grijpen ze wekelijks een paar keer naar hun matje. Sommigen vragen zich nu af of yoga niet te mainstream wordt.

Robin de Wever

Na het christelijke kruis en het boeddhabeeld is yoga misschien wel de breedst geaccepteerde religieus-spirituele uiting. Het succes van de oosterse meditatie-technieken lijkt eenvoudig te verklaren. Westerlingen voelen steeds minder voor traditionele religies, maar zoeken wel ontspanning en geestelijke balans. Yoga biedt uitkomst: het is makkelijk te leren, vereist geen theologische kennis, is vaak sterk individualistisch en kost telkens maar een paar minuten.

De Verenigde Staten is een 'land van yogi's' aan het worden', stelt spiritueel leraar en auteur Philip Goldberg in de nieuwe editie van het iPad-magazine Huffington (onderdeel van de website Huffington Post). De yoga-filosofie is niet slechts aangeslagen bij yoga-beoefenaars, maar in de hele maatschappij. Zelfs Amerikanen die nog nooit een matje hebben aangeraakt zoeken spiritualiteit binnen zichzelf. In West-Europa gaat het er net zo aan toe.

Koepelorganisatie liet yogascholen begaan
De populariteit is waarschijnlijk mede te danken aan de Yoga Alliance (YA), de grootste Amerikaanse belangenorganisatie van yoga-leraren. YA koos er in 1999 bij het opstellen van lesmethoden voor om diversiteit te respecteren en atypische methoden niet dwars te zitten. 'Niemand zat te wachten op een organisatie die hen de les kwam lezen', vertelt directeur Richard Karpel aan Huffington.

In de loop der jaren sloeg de stemming om. Yoga is nu zo'n veelkleurig verschijnsel dat de YA toch perk en paal stelt. Een beetje, althans. Inmiddels moeten alle YA-gecertificeerde trainingsprogramma's voor leraren 20 uur aandacht besteden aan de filosofie en geschiedenis achter de oefeningen. Met een beetje geluk druppelt die achtergrondkennis door naar de beoefenaars.

Op zoek naar je innerlijke selfie
Karpels Yoga Alliance staat niet alleen in haar roep om meer 'serieuze' yoga. In juli merkte de New York Times al op dat het onderwerp #yogi opvallend populair is op het sociale fotonetwerk Instagram. Met andere woorden: veel yoga-beoefenaars combineren hun streven naar innerlijke rust moeiteloos met het delen van zelfportretjes. 'Yoga Practitioners Gaze at Their Inner Selfies', kopte de krant smalend ('Yoga-beoefenaars aanschouwen hun Innerlijke Selfie').

Ironisch is het wel: technieken die moeten helpen om het ego te overstijgen zijn uitgegroeid tot een, in Huffingtons woorden, ogenschijnlijk ijdele bezigheid. 'Yoga is vanwege zijn populariteit vatbaar voor dwalingen en grootste-gemene-deler-lessen, vindt spiritueel leraar Goldberg. 'De gemiddelde persoon denkt bij yoga direct aan een knappe vrouw die stretch-oefeningen doet. Daaruit blijkt wel hoe commercieel het is geworden. Hoe beperkt.'

Hindoes vragen om meer historisch besef
Ook de hindoeïstische belangengroep Hindu America Foundation (HAF) wil het imago van yoga bijstellen. Sinds een paar jaar wijst ze in een Amerikaanse media-campagne op de hindoeïstische oorsprong van de bewegingsfilosofie. Amerikaanse yogascholen en tijdschriften hebben die verkwanseld, vindt HAF.

Yogadocenten en bladenmakers spreken volgens de organisatie liever over 'vedische' of 'tantrische' oefeningen. Associaties met het hindoeïsme zouden worden vermeden, want de godsdienst zou te veel bagage met zich meedragen. Volgens HAF is het streven naar waardigheid, geweldloosheid en reinheid evenzeer onderdeel van de holistische filosofie.

Huffington ontwaart inmiddels een tegenbeweging. In Manhattan omarmt een aantal populaire yogascholen ook yoga's spirituele kant: zingen, mediteren en traditioneel onderwijs. Misschien is dat het begin van iets groots.

null Beeld Instagram
Beeld Instagram
Poseren tijdens yoga, het kán. Beeld Instagram
Poseren tijdens yoga, het kán.Beeld Instagram
Yoga op Instagram: ''s Ochtends een reeks heupopeners, om me voor te bereiden op wederom een lange dag op het werk.' Beeld Instagram
Yoga op Instagram: ''s Ochtends een reeks heupopeners, om me voor te bereiden op wederom een lange dag op het werk.'Beeld Instagram

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden