Je wordt 'uitverkoren' om tot het Asperge Genootschap te mogen toetreden.

De asperge, zo beweren de liefhebbers, is de koningin van de groenten. En een koningin heeft een hofhouding. In Brabant wordt die gevormd door het Brabants Asperge Genootschap. Het is een gezelschap van telers en restaurateurs. En dat zijn niet zomaar wat boeren en horecalieden; je moet worden 'uitverkoren' om tot het genootschap te mogen toetreden. Om een idee te geven van de statuur van het (vrijwel geheel mannelijke) gezelschap: tot de leden van verdienste behoren Frits Bolkestein, Jan des Bouvrie en Dries van Agt. Doe je in Brabant iets met asperges, dan wil je dus bij dat genootschap horen.

Het programma voor 2005 nodigt daartoe al hevig uit. Op 21 maart is een aspergeboek met recepten van Brabantse en Limburgse topkoks aangeboden aan topkok Jonnie Boer van de Librije in Zwolle. Deze maand krijgt een 'bekende Brabander' de eerste asperges van de koude grond aangeboden. Op 22 april is er in Cuijk een asperge-estafette. Drie dagen later is het ongetwijfeld een topdag voor het genootschap: dan wordt gekozen welk lid de lekkerste asperge van het jaar heeft. Op 5 mei is er een asperge-schilwedstrijd. Dan moet er vijf kilo asperges worden geschild in zo kort mogelijke tijd. De afgelopen drie jaar won Stefan Maurix; vorig jaar was hij in vijf minuten door zijn vijf kilo heen. De snelste schillers zijn vaak de beste, zo leert de praktijk, en hebben ook het minste afval.

Zo zijn er van die ijkpunten in het leven van een aspergeliefhebber. Er zijn de jaarlijkse aspergeverkiezingen, er zijn de wijnproeverijen, er is de jaarlijkse traditionele loofverbranding. Maar er is ook een asperge-fietsroute, om maar wat te noemen. En een eigen website, waarvoor nog wel een onbezoldigde pr-medewerker wordt gezocht. Hij moet wel een Bourgondiër zijn, zo vermelden de functie-eisen. En hij moet van asperges houden.

Het genootschap is zich er veel aan gelegen om zich te onderscheiden van de ordinairdere groenteliefhebbers. Vorig jaar memoreerde de juryvoorzitter van de jaarlijkse aspergeproeverij nog dat hij het eigenlijk onbegrijpelijk vindt dat winkels asperges als zodanig verkopen. Wat bedoelde hij daarmee? Welnu, je koopt tegenwoordig ook niet zomaar een kilo appels; je koopt Granny's, Elstars, noem maar op. Zo zou het ook moeten met asperges. De rassen zijn zo verschillend van smaak dat we ze in de winkel eigenlijk zouden moeten aantreffen als 'vijfdejaars Horlim' of 'zevendejaars Geynlim'. Maar nee, het 'witte goud' ligt er nu gewoon te liggen als eenheidsworst. Onterecht, want: 'welk boek, blad of brochure je ook openslaat, op het moment dat de asperge ter sprake komt, schieten bij de auteurs woorden tekort en veranderen zij van nuchtere schrijvers in dromende poëten', aldus de website. Zulke teksten lees je niet over een pondje appels of een bosje prei. Daar maakt een Brabantse Bourgondiër geen woord aan vuil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden