Je weet nooit of een wees echt een wees is

Hulporganisaties vinden het werken met opvanghuizen ouderwets

MARIJE VAN BEEK

Of 'weeskinderen' wel echt 'wees' zijn, is ook voor grote hulporganisaties vaak onduidelijk. Ze kunnen zich er zelden van verzekeren dat kinderen op een zuivere manier bij hen terechtkomen.

Gisteren berichtte Trouw over de tientallen Nepalese 'weesmeisjes' die verhandeld zijn terwijl de ouders nog leefden. Ze kwamen via een Nepalese politicus en mensensmokkelaar terecht in het opvanghuis van de christelijke organisatie Michael Job Centrum in Tamil Nadu, die zendelingen van hen maakte.

De Nederlandse 'Stichting Hulp Vervolgde Christenen' sponsort. Directeur Jan Bor begreep niet goed wat er mis was met het opvanghuis. Het is de vraag of hij beter had moeten opletten. Hoe kun je in een gebied waar geboorteaktes ontbreken nagaan of een kind echt wees is? Erg lastig, zeggen hulporganisaties Unicef, Terre des Hommes, Plan Nederland en Wereldkinderen.

"Het is heel moeilijk uit te sluiten of sprake is van kinderhandel", legt kinderrechtendeskundige Mark Wijne van Unicef uit. Om die reden doet de hulporganisatie niet aan tehuizen of adoptie. "Of het moet als allerlaatste redmiddel zijn."

Het begint al met de leeftijd van kinderen, zegt Wijne. "Voor het overgrote merendeel gaat het om heel jonge kinderen, baby's vaak, die je zelf niet kunnen vertellen wat er aan de hand is. Dan moet je helemaal afgaan op verhalen van ouders of verzorgers."

Die informatie is te wankel om een goed beeld te krijgen van de situatie. Wijne: "Zo'n familie heeft zelf vaak grote verwachtingen van de aangeboden hulp."

Het verhaal van Nepal toont weer aan hoe dat misgaat, zegt de kinderrechtendeskundige. "Als er mensen met dubieuze bedoelingen bij zitten die dat goed weten te verkopen, kunnen ouders en kinderen zelf lang meegaan in het verhaal dat voorgespiegeld wordt. Zij denken al snel: alles is beter dan hier."

Terre des Hommes en Plan Nederland vinden het werken met opvanghuizen ook 'ouderwets'. Zij houden kinderen zo veel mogelijk bij de eigen familie. De christelijke hulporganisaties Woord en Daad en Red een Kind houden er eenzelfde filosofie op na.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden