'Je vlucht of je vecht'

Van een onzer verslaggeefsters DEN HAAG - Minister Melkert (sociale zaken) wil aangesproken worden op het armoedebeleid. Hij erkent dat de stemmen van de armsten in de samenleving vaak niet of moeilijk worden gehoord, terwijl velen in de samenleving volgens hem ook niet willen aanvaarden dat er armoede bestaat. De minister vindt dat de armsten vaak moeilijk bereikbaar zijn voor de gemeentelijke of landelijke overheid.

Melkert nam gistermiddag een petitie met 10 000 handtekeningen in ontvangst van de internationale mensenrechtenbeweging ATD-Vierde Wereld Nederland. Deze probeert samen met de allerarmsten in diverse landen de vicieuze circel van armoede en uitsluiting te doorbreken. Gisteren vierde ATD-Vierde Wereld met een kleine manifestatie bij het Binnenhof de tiende 'Werelddag van verzet tegen extreme armoede', waarbij de slachtoffers van armoede worden herdacht.

Een spandoek met “Tegenover het onverdraaglijke vlucht je of vecht je” riep de ruim honderd deelnemers aan de manifestatie gisteren op het heft in eigen hand te nemen.

In de aan Melkert aangeboden petitie eist ATD-Vierde Wereld dat regering en parlement een samenhangend beleid tegen armoede ontwikkelen. Jaarlijks op 17 oktober zouden alle overheden moeten evalueren hoe de armoedebestrijding vordert en of het beleid afdoende is. Melkert ging niet in op deze eis. “Het zal nog moeten blijken wat de erkenning van armoede betekent”, aldus de minister.

De KRO sprak gisteren met 150 mensen over hun ervaringen met armoede. De mensen, die reageerden op een oproep van de omroep, stelden het volgens de omroeporganisatie op prijs dat zij wat uitgebreider hun verhaal kwijt konden. “In veel gesprekken klonk de uitzichtloosheid van hun situatie en het sociale isolement door”, aldus de omroep die overweegt de reacties in een programma op te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden