'Je verstoppen is leuk, maar niet gevonden worden een ramp'

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Wanneer in uw leven komt dit motto het beste van pas?

"Het is altijd wel op mij van toepassing geweest, als kind al. Ik ben gevoelig voor prikkels. Ik heb het echt nodig om zo nu en dan alleen te zijn. Jezelf terugtrekken uit de wereld is goed. Even vanaf een afstand en in alle rust kijken naar hoe alles in elkaar zit. Zodat je beter contact kunt maken.

Ja, dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Als je midden in de hectiek zit maak je vaak juist géén contact. Dit motto past mij als een handschoen: het gaat over jezelf afsluiten maar is tegelijkertijd een aansporing om in contact te blijven.

De zin vond ik ooit in het Nederlands. Het is een citaat van Donald Woods Winnicott: It is a joy to be hidden, but a disaster not to be found. Ik vind het ook wel een beetje humoristisch."

Bent u niet op de vlucht als u zich zo terugtrekt?

"Nee, het is geen vlucht, het is volgens mij zeker geen vlucht. Het is een basisbehoefte.

In ons gezin is het heel normaal. Zo maakt mijn man soms een lange fietstocht van een paar weken. In zijn eentje. Jezelf tijdelijk terugtrekken is iets anders dan eenzaamheid. Eenzaamheid is echt heel erg, daar kiest iemand niet voor.

Ik denk dat het essentieel is dat beide dingen aanwezig zijn: jezelf verstoppen én jezelf laten zien.

Uiteindelijk ben ik een sociaal wezen. Nee, ik ben me niet voortdurend bewust van deze levenswijsheid. Motto's werken vaak met terugwerkende kracht."

Marjolijn Hof (Amsterdam, 1956) is kinderboekenschrijfster. Ze begon haar loopbaan als bibliothecaresse, gespecialiseerd in jeugdliteratuur. Ze schrijft dan al wel, ongepubliceerde, gedichten en verhalen. Hof gaat vervolgens naar de Schrijversvakschool en neemt na twintig jaar ontslag als jeugdbibliothecaresse. Ze richt zich volledig op het schrijven, met succes: de kinderboeken van Marjolijn Hof zijn in veertien talen vertaald en haar werk werd onder meer bekroond met een Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Woutertje Pieterse Prijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden