'Je trekt het kleed onder de Oekraïners vandaan'

De PvdA ziet geen nadelen in het EU-verdrag, de SP vreest nog meer onrust in Oekraïne. Een linkse twist over het referendum.

NICOLE BESSELINK EN MARNO DE BOER

Het gesprek begint gemoedelijk, maar gaandeweg vouwen Marit Maij (PvdA) en Harry van Bommel (SP) de armen steeds vaker over elkaar. Hoewel beide partijen internationale solidariteit hoog in het vaandel hebben staan en geen oplopende strijd in Oekraïne willen, komen de Kamerleden al pratend nauwelijks nader tot elkaar over het associatieverdrag met Oekraine waarover op 6 april een referendum plaatsvindt.

Van Bommel: "Om te beginnen wil ik Marit voorhouden dat de intenties van onze partijen niet zoveel verschillen. We hopen allebei dat Oekraïne een stabiel land wordt dat de Europese en Nederlandse fundamentele waarden respecteert die wij met ons linkse hart heel gewoon vinden. Ik denk dat dit akkoord daar niet voor nodig is. Het gaat vooral om politieke wil in Oekraïne zelf. Bij veel politici en burgers is die intrinsieke wens aanwezig."

Maij: "We willen allebei dat Oekraïne stabiel en minder corrupt wordt. Maar ik vind het jammer dat de SP meedoet aan het in de wereld helpen van fabels over het verdrag; dat er sprake is van EU-lidmaatschap, of dat miljoenen Oekraïnse arbeiders deze kant op komen."

Van Bommel: "Nou begon ik zo aardig door te wijzen op iets dat we gemeen hebben. Maar jij gaat alleen in op standpunten die wij zouden innemen en die niet zouden deugen."

Maij: "Zoals jij zegt willen veel mensen verandering, maar dat is maar de helft van het verhaal. Ze zeggen ook dat ze Europese steun belangrijk vinden. Als dat wegvalt, krijgen conservatieve krachten weer de kans om het land de andere kant op te trekken."

Van Bommel: "Die steun hoeft niet weg te vallen. Nederland loopt voorop met steun aan maatschappelijke organisaties in Oekraïne. En ook zonder verdrag is er Europees geld beschikbaar."

Maij: "Met het associatieakkoord is inderdaad geen geld gemoeid. Dat is heel belangrijk om te constateren."

Van Bommel: "Nou, in het akkoord staat letterlijk een bepaling over financiële bijstand via EU-fondsen."

Maij: "Die financiële bijstand is er al. De Europese Commissie heeft uitgelegd dat het om bestaande instrumenten gaat."

Van Bommel: "Zeker. Maar in dit verdrag staat dat Oekraïne de komende tien jaar volledig in de Europese markt gaat integreren. De hervormingen die daarvoor nodig zijn, kosten vele miljarden. Dat geld heeft Oekraïne niet. Met dit verdrag is dus wel degelijk geld gemoeid."

Maij: "Je begon ermee dat we eigenlijk allebei de democratie en mensenrechten in Oekraïne willen steunen. Dan heb ik nog steeds de vraag waarom je dan tegen het verdrag bent."

Van Bommel: "Als het bij een handelsverdrag was gebleven, had ik nog steeds kritiek gehad op bepaalde onderdelen. Maar dan stonden er in elk geval geen bepalingen over buitenlands- en veiligheidsbeleid, overheidsfinanciën of een verbod op staatssteun in. Ik geef minister Koenders gelijk dat dit het meest verregaande associatieakkoord is dat Europa ooit heeft gesloten."

Maij: "Ik heb nog steeds geen goed argument gehoord waarom wij er dan tegen moeten zijn, als de Oekraïense bevolking daar zelf voor kiest. De parlementariërs die op het Maidan-plein demonstreerden willen heel graag dat ze die steun behouden."

Van Bommel: "Wij hebben in Europa altijd nog het recht en de verantwoordelijkheid zelf te bepalen met wie we een akkoord sluiten. We moeten dit verdrag toetsen aan de internationale gevolgen, en de effecten op Nederland. Daar is nu een referendum over."

Maij: "Je draait eromheen. Wat is nou het SP-argument om te zeggen dat het verdrag slecht is voor Oekraïne?"

Van Bommel: "Dit verdrag haalt heel Oekraïne in de Europese invloedssfeer. Inclusief het oosten, waar men daar anders over denkt. Het is naast een marktintegratie ook een politieke integratie. Daarmee is het in de praktijk een opstap naar lidmaatschap, ook al staat dat niet in het verdrag. Juncker heeft daar dingen over gezegd, en president Porosjenko wekt die verwachting naar zijn eigen bevolking. Maar je hebt gelijk, het staat niet in het verdrag."

Maij: "Het is ook gewoon niet waar."

Van Bommel: "Luister, intenties van leidende politici doen er wel degelijk toe."

Maij: "Je spreekt over de Europese invloedssfeer, maar Oekraïne is toch geen kussen dat tussen Europa en Rusland ligt? Het gaat om een soevereine staat waar eerlijke verkiezingen zijn geweest. Ik heb met mensen in het westen en oosten gesproken. Het overgrote deel, en jij kunt dat niet leuk vinden, heeft gekozen voor partijen die dit verdrag steunen."

Van Bommel: "Ik weet het. Ik weet het."

Maij: "Waarom zeg je dan dat dit niet goed voor hen is?"

Van Bommel: "Omdat dit associatieakkoord Oekraïne in zijn geheel in de Europese invloedssfeer trekt. Het conflict dat bijna 10.000 levens heeft gekost zal zich daarmee verdiepen en verduurzamen. Dat is onwenselijk voor Oekraïne zelf, en voor de regionale spanningen in de ring rond Europa."

Maij: "Die spanning is er al omdat Rusland de Krim heeft geannexeerd."

Van Bommel: "Moeten we dat dan nog verder laten oplopen? Dat is levensgevaarlijke politiek."

Maij: "Dat is toch de omgekeerde redenering?! Dan ga je de agressor te vriend houden door het verdrag niet te steunen, en zeg je tegen de Oekraïners dat ze maar weer vrienden moeten worden met Moskou."

Van Bommel: "Dat zeg ik niet, ik spreek over de-escaleren. Escalatie is levensgevaarlijk in deze regio."

Maij: "Kijk ook naar Nederlandse bedrijven die daar zitten. Zij zeggen allemaal dat corruptiebestrijding heel belangrijk is. De oligarchen lachen in hun vuistje als de Europese druk eraf is."

Van Bommel: "De kern van het probleem is dat de helft van de zetels in het parlement via kiesdistricten wordt toegewezen. Daar kopen de oligarchen de stemmen. Het is heel lastig een parlementaire meerderheid te vinden om die weeffout in de kieswet te herstellen."

Maij: "Je ziet dat mensen die nu in het parlement zitten er heel hard aan trekken om dat te veranderen."

Van Bommel: "Er zitten goede mensen bij."

Maij: "Die moeten we ondersteunen. Zonder het associatieverdrag trek je het kleed onder hen vandaan en hoop je dat ze toch overeind blijven."

Van Bommel: "Ik vind de geopolitieke en de interne en externe stabiliteit het grootste risico waarmee Oekraïne zich nu geconfronteerd ziet. De SP denkt dat dit verdrag de stabiliteit in gevaar brengt."

Maij: "Ik vind het jammer dat een partij als de SP, die internationale solidariteit hoog in het vaandel heeft, solidariteit met een land en volk dat ergens zelf voor kiest, in een discussie over invloedssferen trekt."

Een langere versie van dit twistgesprek staat op trouw.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden