Je stinkt uit je mond

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Deze uitspraak wil bijzonder hoogleraar Edwin Winkel tandheelkunde graag horen als het nodig is. Het doorbreken van het taboe van de slechte adem is het belangrijkste doel van de professor. En dat zijn 'vakbroeders' dat ook zouden moeten beseffen, daar wil hij een lans voor breken.

Gisteren hield Winkel in het academiegebouw van Groningen zijn oratie 'Over de tong', over de diagnose en therapie van halitose, de medische benaming voor een slechte adem.

Taboe?
"Het is verschrikkelijk wat ik regelmatig in de spreekkamer zie. Mensen zijn hun baan kwijt, ze zijn gescheiden, en hebben geen vrienden meer. Voor 60 procent van de mensen is het een taboe om over halitose te praten. Mensen zouden elkaar makkelijk aan moeten durven spreken, en kunnen vertellen dat er een spreekuur voor is."

Sturen artsen hen dan niet door?
"Zeker de helft van de mensen die ik op het spreekuur zie, hebben allerlei onzinnige onderzoeken van de huisarts of de specialist gehad. Terwijl het probleem gewoon in de mond zit."

Halitose kan toch ook een oorzaak buiten de mond hebben?
"Ongeveer negentig procent van de mensen die zich melden op ons slechte-adem-spreekuur heeft een oorzaak in de mond. Dat kan met het tandvlees te maken hebben of met een aanslag op de tong. Dit kunnen we makkelijk behandelen met het gezond maken en reinigen van de mond."

En die tien procent?
"Je kunt bijvoorbeeld een probleem hebben in de neus of in de longen. We zijn nu bezig met onderzoek naar een groep patiënten met 'blood born' halitose, dat waarschijnlijk te maken heeft met een enzym dat bij sommige mensen ontbreekt. Daardoor hoopt er gas op in het bloed, dat via de longen wordt uitgescheiden, en dat ruik je. We hebben hier grote verwachtingen van, maar er is weinig geld beschikbaar voor verder onderzoek. Het gaat om een paar procent van de halitosepatienten."

Hoe maak je het onderscheid tussen halitose die van binnen of buiten de mond komt?
"Met ruiken kun je heel eenvoudig bepalen of het probleem uit de mond komt of erbuiten. We laten iemand zijn adem inhouden en afwisselend door de neus en de mond uitademen. Zelf sta ik op tien centimeter afstand van de patiënt."

U zegt in uw oratie dat het geen sinecure is om dat te doen.
"Ik doe maar een halve dag per week spreekuur zodat het goed te doen is. Anderen heb ik ook getraind om dit onderzoek te doen."
Hoe gaat het met die mensen die pas na jaren behandeld worden?
"Binnen een uur heb ik in kaart wat er aan de hand is. Mensen kunnen het bijna niet verwerken dat er zo makkelijk iets aan te doen is als het probleem al zoveel ellende heeft aangericht."

Zuivere koffie?

De leerstoel van Winkels bijzondere hoogleraarschap wordt deels gefinancierd door de maatschap van de kliniek voor parodontologie in Amsterdam, waar hij zelf maat van is. Vreemd misschien, maar wel volgens de regels.

Was Winkels wetenschappelijk werk ook volgens de regels? Het Universitair Medisch Centrum Groningen twijfelde. Winkels oratie zou aanvankelijk anderhalf jaar geleden plaatsvinden, maar werd uitgesteld. Het UMCG wilde eerst uitgezocht hebben of het wel door de beugel kon dat Winkel in een wetenschappelijk artikel een mondzorgmiddel onderzocht van een bedrijf waarin hij zelf belangen heeft.

Dat liep met een sisser af. Winkel had weliswaar in dat artikel zijn zakelijke belangen moeten melden, maar aanwijzingen dat het onderzoek van Winkel niet klopte, waren er niet.

Winkel noemt het een 'opgeblazen verhaal dat nergens op sloeg'. Hij zegt zelfs een schadevergoeding te hebben gekregen van het UMCG. Maar dat wordt door het UMCG ontkend

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden