'Je moet van binnen voelen dat dit onrecht is'

DEN HAAG - Een tiental tuindersechtparen en een kleine honderd Turkse bazen van loonbedrijven liepen gisteravond mee in de fakkeloptocht van het Binnenhof naar de Haagse Agneskerk.

Van een onzer verslaggeefsters

Onder het gebeier van kerkklokken eisten zo'n 1500 demonstranten een verblijfsvergunning voor de 129 witte illegalen, die sinds zestien dagen in de kerk in hongerstaking zijn.

Kinderen liepen mee met borden: 'Ik ga al vijf jaar hier naar school en wil het afmaken' en vele kleintjes met: 'Ik mis mijn papa'. Minder emotioneel was de boodschap van de rest: 'We zijn geen illegalen, wij zijn arbeiders' en, dreigender : 'Gezocht door witte illegalen: Cohen!'

Veel werkgevers van de hongerstakers hadden gistermiddag uit solidariteit hun andere medewerkers vrijaf gegeven en waren naar de Agneskerk gekomen. Daar maakten ze ook kennis met de schrijfster Lydia Rood, die sinds twee dagen meedoet aan de hongerstaking. Ze gaat 's avonds naar huis “want voor mij is er geen reden voor kerkasiel”. Rood hoopt na een week te worden afgelost door een andere bekende Nederlander. “Maar dit kun je niet afdwingen. Je moet van binnen voelen dat dit onrecht is.”

Een tuindersechtpaar uit De Kring, dat 's avonds wat onwennig, maar wel tot het einde, meeloopt in de demonstratie, bezocht daarvoor in de kerk 'zijn' hongerstaker. De Turkse man is 15 jaar in Nederland en werkt sinds zes jaar op hun bedrijf. Hij had een half jaar te vroeg de verblijfsvergunning aangevraagd en is daarom afgewezen. Zijn broer, die wel legaal is, werkt ook bij hen.

De voedingsbond FNV zette gisteren meteen kanttekeningen bij de solidariteit van de werkgevers. Het zware werk, in combinatie met relatief lage lonen, maakt het de werkgevers moeilijk op korte termijn personeel te vinden. “Pas als de nood hoog is, beginnen ze mensen te zoeken. Ze zien vaak geen andere weg dan het aannemen van illegalen.”

Intussen gaat het snel bergafwaarts met de gezondheid van de hongerstakers. Met name oudere mannen blijven liggen op hun noodbedden en lijken steeds afweziger. Nog deze week wordt een medisch team in de kerk geïnstalleerd. Dagelijks worden er hongerstakers voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Sommigen voelen zich zo desperaat, dat ze ook een dorststaking wilden beginnen, maar T. Van Aerde van het parochiebestuur heeft laten weten dit niet te accepteren omdat de dood dan binnen enkele dagen te verwachten is. “We strijden hier voor het leven, niet voor de dood”.

Tweede-kamerlid Halsema (GroenLinks) en rabbijn Soetendorp riepen de hongerstakers op hun staking te beëindigen en hun dossiers bij staatsecretaris Cohen in te leveren voor een nieuwe beoordeling. Halsema: “Ik sta achter de eisen, maar zie ook de politieke realiteit. De VVD gaat nooit om. Het heeft nu geen zin meer om mensenlevens op het spel te zetten.”

De hongerstakers zien dit echter als een poging tot 'tweestrijd zaaien' in hun groep.

- Pagina 4: Cohen moet ruimhartig bekijken wie mag blijven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden