’Je moet stukje bij beetje meer van ze vragen’

door Hanne Obbink

Het kan wel, leerlingen uit het praktijkonderwijs opleiden tot een mbo-diploma. Dat bewijst een aantal regionale opleidingencentra (roc’s) met speciale opleidingen voor moeilijk lerenden. Maar geldgebrek ligt op de loer.

Ruud Klerk kan er wel om lachen. Hij werkt voor meubelbedrijf Havenpoort in Nijkerk en was daar de leermeester van Rudi van den Boom. Zijn pupil had aanvankelijk nogal moeite met het tempo dat er van hem werd gevraagd.

„In zijn haast om maar op tijd te zijn, is hij een keer met meubel en al bij een klant naar binnen gestruikeld.”

Rudi volgde een opleiding aan Gildevaart, een school in Nieuwegein die moeilijk lerenden opleidt tot mbo-niveau 1. Twee jaar lang zat hij één dag per week op school; de rest van de week leerde hij in de praktijk, bij Havenpoort. Vorige week kreeg hij zijn diploma assistent machinaal houtbewerker. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? „Doorzetten”, zegt hij zelf.

„Je moet rustig beginnen”, zegt Tim Smeets, docent aan Gildevaart, over zijn leerlingen. „En dan stukje bij beetje meer van ze vragen. Als ze er dan bijna zijn, zeg je: zie je wel dat je het kunt. Zo ontdekken ze hun eigen krachten.”

Gildevaart, een onderdeel van Roc Midden-Nederland, verzorgt al twaalf jaar mbo-opleidingen op niveau 1 voor moeilijk lerenden. De leerlingen komen grotendeels uit het praktijkonderwijs en worden opgeleid tot bijvoorbeeld assistent in de horeca, winkelassistent in de detailhandel of zorghulp.

Tachtig procent van de leerlingen haalt z’n diploma. Vorige week werd er weer een lichting van 31 afgeleverd, tijdens een feestelijke diploma-uitreiking waar iedereen was: ouders, broers en zussen, grootouders en werkgevers.

„Dat diploma is zó belangrijk voor ze”, zegt opleidingscoördinator Gerarda van Donselaar. „Hun leven lang hebben deze leerlingen al moeite met leren. Altijd zijn het zorgenkindjes geweest. Via deze opleiding maken ze de overstap van de veilige wereld thuis en op school naar de buitenwereld, met een baan, een toekomst, zelfstandigheid. Dat gaat hen niet makkelijk af. Maar ze hálen het.”

De opleiding kost Roc Midden-Nederland geld. Want normaal kost een mbo-1-opleiding één jaar, en het extra jaar dat Gildevaart deze moeilijk lerenden biedt, wordt niet vergoed door de overheid.

„Het is elk jaar weer krabben en bijten om de financiering rond te krijgen”, zegt Lucy Schmitz, bestuurslid van het roc. „Maar wij zien het als onze taak om juist ook deze leerlingen aan een diploma te helpen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden