'Je moet soldaten nooit provoceren'

Nederlandse actievoerders bereiden zich op Korfoe voor op deelname aan flottielje naar Gazastrook

'Hallo Nederlanders,' verwelkomt een bord in Gouvia, een badplaats op Korfoe, de vele Hollandse toeristen die in het dorpje zijn neergestreken. Zonverbrand slenteren ze langs toeristenwinkeltjes en dansen ze in kitscherige cafés waar zangers in witte glitterpakjes Elvis Presley imiteren. Ze laten zich het leven welgevallen.

Dat geldt niet voor alle Nederlanders. In een hotel nabij het jachthaventje hebben zich acht activisten en twee documentairemakers verzameld. Ze zijn hier met een missie.

Het zijn de Nederlandse deelnemers aan 'Freedom Flotilla II', de internationale vloot die deze week - als alles volgens plan gaat - naar Gaza vaart. Tien schepen met daarop 500 tot 700 activisten zullen proberen de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Die is volgens hen illegaal en de oorzaak van een nijpend tekort aan basale levensmiddelen. Ze nemen daarom ook hulpgoederen mee, zoals medicijnen, cement en schoolspullen.

Vorig jaar mei voer de eerste 'Freedom Flotilla' uit, met zes schepen. Toen het vlaggeschip, de Turkse 'Mavi Marmara' met zo'n 500 passagiers aan boord, door het Israëlische leger werd geënterd, kwamen negen opvarenden om het leven. Het was een internationale rel.

Hoewel Israël herhaaldelijk en in ferme bewoordingen heeft aangegeven ook dit jaar de blokkade koste wat het kost te zullen handhaven, verwachten de Nederlanders in Gouvia niet dat het weer op een bloedbad uitloopt. Ze vertrouwen erop dat Israël 'geleerd heeft van zijn fouten', zoals Nourdin el Ouali, de 29-jarige coördinator van de groep, het verwoordt.

De ferryboot waarmee ze varen, is omgedoopt tot 'Open Gaza - Stefano Chiarini' en kan honderd mensen vervoeren. De boot is een paar maanden geleden gekocht door de Nederlandse en de Italiaanse delegatie van de Gazavloot en kostte zo'n drie ton. Aan het roer staat een Griekse kapitein. Er gaan tien verhuisdozen met medicijnen mee.

De bedoeling was dat meer dan twintig Nederlanders zouden deelnemen, met onder hen ook een aantal 'prominenten' - maar daar kwam niets van terecht. Ook de Italiaanse groep is met elf deelnemers veel kleiner dan was voorzien. Trouw vaart uiteindelijk ook niet mee omdat het ernaar uitziet dat onafhankelijke nieuwsgaring niet mogelijk is.

De lege plekken op de boot worden aangevuld met activisten van de Mavi Marmara. Die boot, toch het boegbeeld van de vloot, trok zich dit jaar op het allerlaatste moment terug. Officieel om 'technische redenen', maar politieke pressie vanuit Israël en de VS zal doorslaggevender zijn geweest.

De Nederlanders kiezen, is het plan, morgen of overmorgen het ruime sop. Onderweg, op een nog geheime plek, pikken ze de andere passagiers op. Hoeveel er in totaal meegaan, is nog onduidelijk.

Waarnemers van de Verenigde Naties en het Rode Kruis waren uitgenodigd om vóór vertrek te controleren of er wapens aan boord zijn, maar niemand is op die uitnodiging ingegaan. Rob Groenhuijzen, voorzitter van de Stichting Nederland-Gaza, had het ook over 'mensen van naam en faam' die zouden inspecteren, maar geen van hen heeft zich gemeld. "Als er niemand inspecteert, gaan we niet varen", zei Groenhuijzen vorige week nog stellig.

Op Korfoe bereidden de Nederlanders zich de afgelopen week voor op hun missie. Terwijl buiten hun hotel mensen in de lome junizon volleybal speelden of een duik namen in zee, behandelden de activisten onderwerpen als: welke wapens gebruiken Israëlische mariniers die een schip enteren?

Rubberen kogels, honden, elektrische schokken, stank- of geluidsbommen, zo blijkt. Trainster Anne de Jong, die vorig jaar meevoer met de vloot, benadrukt dat de tocht in het teken staat van 'geweldloos verzet'. "Maar geen geweld gebruiken kan op heel veel manieren. Daar maakt ieder zijn persoonlijke keuze in."

Dat blijkt duidelijk in de groepsdiscussies. De emoties lopen soms hoog op. Waar de gepensioneerde advocaat Juliaan Bakker (64) kiest voor volstrekte coöperatie - "je moet soldaten nooit provoceren!" - zijn anderen strijdlustiger. "Gewillig meewerken, ik vertik het", zegt schrijfster Hasna el Mouradi (26). "Mij zullen ze moeten wegdragen."

Alice Walker vaart mee op Amerikaans schip
Er varen dit jaar tien schepen mee, waarvan twee cargoschepen. De schepen komen uit Griekenland, Frankrijk (twee), Spanje, Ierland, Canada en ook, voor het eerst, uit de Verenigde Staten. 'The Audacity of Hope' heeft 36 opvarenden, waaronder een aantal Joodse deelnemers en de bekende schrijfster Alice Walker. De Amerikaanse regering veroordeelt de vloot in scherpe bewoordingen en het ministerie van buitenlandse zaken heeft al gewaarschuwd dat de Amerikaanse deelnemers voor de rechter kunnen worden gesleept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden