Je moet iets doen om de wereld beter te maken

"Mijn dromen gaan over dagelijkse dingen, maar vaak ben ik zo moe dat ik helemaal niet droom. Ik ben in mijn slaap nooit terug op missie, wel overdag. Laatst was ik met mijn vrouw in het Rijksmuseum. Daar hangt een schilderij van Michiel de Ruyters tocht naar Chatham. In Chatham woont de moeder van een kapitein van mijn staf in Afghanistan. Hij verongelukte met een helikopter toen ik hem op pad had gestuurd. Niet dat ik er 's nachts echt wakker van lig, maar het zal me altijd bijblijven.

Ik heb geen trauma overgehouden aan mijn uitzending. Ik baal een beetje dat veteranen altijd met trauma's geassocieerd worden. Ik denk dat veel mensen beter terugkomen. Het heeft mij veel rijper gemaakt. Ik heb geleerd uit overtuiging te handelen. Soms wordt mij gezegd dat als ik bepaalde beslissingen neem, niet iedereen dat leuk gaat vinden. Maar wat is het politieke risico dat ik misschien loop vergeleken met iemand die bermbommen zoekt?

In Afghanistan ben ik nog meer gesterkt in mijn overtuiging dat je risico en initiatief moet nemen. We besloten om gebieden in te trekken die onder controle stonden van de taliban. Dan gaan in eerste instantie meer mensen dood. Maar uiteindelijk kun je een groter gebied beheersen en pak je de productie van bermbommen bij de wortel aan.

Een moment dat veel invloed op mij heeft gehad is de dood van de Israëlische premier Yitzhak Rabin. Hij is leidend voor hoe ik in het leven sta. We hebben onze jongste zoon naar hem vernoemd. Wat Rabin heeft gedaan is de enige manier om de wereld echt vooruit te helpen. Hij had de durf en morele moed om te zeggen: 'we hebben gevochten omdat het moest, maar we kunnen zo niet doorgaan en moeten de Arabieren de hand reiken.' Hij was een briljant militair, en ging de politiek in met veel afbreukrisico. Die durf, en dan met bruut geweld gedood door een van zijn eigen mensen. We leven nu nog met de gevolgen daarvan.

Je moet vooruit durven en risico nemen. Als je wilt behouden wat je hebt, moet je naar voren. Blijf je stilstaan, dan raak je het kwijt. Dat komt in veel dingen terug. Het is een basis waarom je op missie gaat, los van het avontuur en de verantwoordelijkheid. Je moet in je leven iets doen om de wereld beter te maken. Er is al zoveel defaitisme, zoals de gedachte dat er wel altijd frictie tussen soennieten en sjiieten zal zijn. Of het klimaat: de technologie voor alternatieve brandstoffen is er, politieke actie is daar gewoon nodig. De veranderingen in de landmacht, zoals de integratie met eenheden van andere landen, komen ook uit overtuiging. We moeten dit risico nemen om ons voor te bereiden op de toekomst. Anders laat ik de landmacht niet beter achter voor mijn opvolger."

Mart de Kruif (1958) is commandant landstrijdkrachten. Van november 2008 tot november 2009 was hij commandant van de Isaf-troepen in Zuid-Afghanistan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden