'Je moest verder, ook al dacht je dat je niet meer kon'

Maartje Paumen prijst mentaliteit en vechtlust Oranje

Maartje Paumen is de eerste om te erkennen dat het olympisch goud van de hockeysters een triomf van het collectief was. Het hockey bezat niet altijd de gewenste hoge kwaliteit, maar de mentaliteit en de vechtlust in de ploeg gaven de doorslag in het slagen van de missie op de Spelen in Londen. "We stonden als ploeg heel dicht bij elkaar en dat is de grootste progressie die we hebben geboekt", analyseerde Paumen het succes.

De aanvoerster voerde die gegroeide saamhorigheid terug naar een trainingskamp, vorig jaar december in Alicante. "Het was soms een hel", keek de speelster van Den Bosch terug naar die drie dagen van ontbering. "We waren met mensen van het leger op pad. Midden in de nacht opstaan en bergen beklimmen met kilo's op je rug. En midden in de nacht estafettes lopen terwijl het ijskoud was. Echt bizar."

Dingen doen waarvan je dacht dat ze onmogelijk waren. Een vorm van teambuilding om te laten zien hoe zeer je op elkaar bent aangewezen. Paumen: "Je leert dat je elkaar hard nodig hebt en dat je alleen helemaal nergens komt. En dat je veel meer kan dan verwacht. Je moest verder, ook al dacht je dat je niet meer kon. Ik heb daar alle emoties gezien. Het is mooi om te zien hoe iedereen reageert in andere situaties. Je leert elkaar, en ook jezelf, beter kennen."

In de halve finale tegen Nieuw-Zeeland trok de Nederlandse ploeg profijt van de ervaringen in het Spaanse 'strafkamp'. Nadat de 'Black Sticks' voor de tweede keer op voorsprong waren gekomen, keken de speelsters elkaar aan, met de boodschap: nu moet het gebeuren. "Het is mooi dat je dat als team kunt bereiken", zei Paumen. "Dat je elkaar alleen maar aan hoeft te kijken en dat iedereen weet dat er een tandje bij moet. Het is gaaf dat je dat bereikt."

Tegen Nieuw-Zeeland scoorde Paumen twee keer uit een strafcorner, nadat ze in de voorgaande vijf wedstrijden het doel niet had gevonden. Na die nul uit vijf regelde sportkoepel NOC-NSF vorige week dinsdag een bliksembezoek van Toon Siepman aan Londen. De Brabantse trainer sprak met Paumen, liet haar vijf ballen pushen en vertrok dezelfde dag weer naar huis. Toeval of niet, maar Paumen scoorde twee keer tegen Nieuw-Zeeland en één keer in de finale tegen Argentinië (2-0).

Die bevrijdende goal maakte veel los bij Paumen, die vier jaar geleden in Peking nog speelde onder de vleugels van ervaren vedetten en nu in Londen de ploeg moest leiden. "Dat geeft wel iets moois aan deze titel", erkende Paumen, voor wie het extra speciaal was dat haar levenspartner Carlien Dirkse van den Heuvel het andere doelpunt in de finale maakte. "Dat was inderdaad een topmoment."

Na haar drie treffers in Londen, en de elf rake klappen in Peking, voert Paumen de olympische topscorerslijst aan. "Dat zegt mij niet zoveel, ik ben blijer met mijn twee gouden medailles", zei Paumen, die er in 2016 in Rio de Janeiro weer bij hoopt te zijn. "Ik vind het nog zo leuk en ik heb er nog veel plezier in. Het laatste anderhalf jaar was zo tof en heb ik zoveel mooie dingen meegemaakt. En ik ben pas 26."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden