Je moest hem niet onderschatten

In 1961 besloten achttien theologen -negen hervormde en negen gereformeerde- dat hun kerken rijp waren voor samengaan. Ruim 42 jaar later is het zover: in december valt de definitieve beslissing over de fusie. In deze serie laat Trouw de nog levenden van de Achttien aan het woord, en portretteert de overigen.

Groenenberg was een uiterst vriendelijke, humoristische man, die zichzelf goed kon relativeren. Maar hij moest niet worden onderschat. Hij was jarenlang voorzitter van de visitatoren-generaal -de commissie die bemiddelde in kerkelijke ruzies. Hoewel deze baan uiterste discretie eiste, kon hij tijdens synodevergaderingen weleens op de journalisten toelopen en enkele sterk relativerende opmerkingen maken over een hevig oplopend debat.

Later schreef hij vaak lichtvoetige beschouwingen in het weekblad Hervormd Nederland. Dat hij bij de Achttien terechtkwam was mogelijk toevallig. Hij werkte begin jaren zestig nog bij Kerk en Wereld, waar hij goed bevriend was met F.J.Pop. Toen de verklaring van de Achttien rondging, legde Pop de tekst aan Groenenberg voor. Beminnelijk als Groenenberg was, zag deze geen reden om niet te tekenen.

Hij had, net als Pop, het gymnasium gedaan op Ruimzicht in Doetinchem. Hij 'lag goed' bij de Gereformeerde Bond in de hervormde kerk.

Eind 1944 nam hij met een groepje Amsterdamse predikanten deel aan een gesprek met de sociaal-democratische voorman Willem Drees. Dit leidde ertoe dat Groenenberg in 1945 behoorde tot de zeven predikanten die het initiatief namen tot de Doorbraak van protestanten naar het socialisme.

Het eerste congres van de Achttien was een enorm succes, dat gaf hij grif toe. Daarna volgden er meer die een voor Groenenberg tegenvallende opkomst kenden. Dat kwam, meende hij, doordat ,,heel veel mensen het niet belangrijk genoeg vinden er een stap voor te verzetten''. Daarbij kwam volgens hem dat veel gemeenten al veel verder waren. ,,Waarom zal men daar gaan zitten luisteren naar oproepen tot dingen die men allang verwerkelijkt heeft en dus achter zich heeft? Zo'n congres kan alleen iets betekenen als het een pas vooruit betekent op een terrein waar nog niemand zich waagt.'' Hij dacht aan een congres dat zou uitlopen op een massale Avondmaalsviering. ,,Waarom gebeurt dat niet? Met of zonder toestemming van de beide kerken?''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden