'Je merkt dat je een klik met ze hebt'

Brielse leerlingen zetten zich via stage in voor verstandelijk gehandicapten

REPORTAGE | MARIJKE DE VRIES

"Heeft u liever salami of tonijn?", vraagt Sylvano (14). Even later legt hij een pizzabodem met tonijn op de schoot van een mevrouw in een rolstoel. Hij houdt haar een snijplank voor. "Wilt u zelf de tomaat erop doen?"

Sylvano zit in de derde klas vmbo van het Wellantcollege Anna Hoeve in Brielle. De mevrouw in de rolstoel heeft een verstandelijke beperking en gaat naar de dagopvang van stichting Zuidwester in Hellevoetsluis. Het pizzabakken hoort bij de sinds vorig jaar verplichte maatschappelijke stage.

In totaal moeten scholieren dertig uur vrijwilligerswerk doen. De tweedeklassers van de Anna Hoeve helpen de ANWB een aantal dagen met natuuronderhoud, en de leerlingen van de derde klas zamelen onder meer geld in voor een hospice en helpen op een zorgboerderij.

Vorige week zijn ze op excursie geweest naar de dagbesteding van Zuidwester, vertelt docent en stagecoördinator Piet Witvliet. Vandaag zijn zeven cliënten op school te gast. "Leerlingen komen in het dagelijks leven niet met deze groep in aanraking. Vorige week waren ze nog wat terughoudend, maar nu gaat het vanzelf." Hij wijst naar een leerling die haar cliënt uitlegt hoe je deeg kneedt. "Ze leren hier veel van. Ik zie totaal andere kinderen aan het werk: ze zijn behulpzaam en geconcentreerd."

Xander (14) zit net als Sylvano in de kookklas, dus een pizza bakken is kinderspel, zegt hij. Toch hebben de jongens hun handen vol. "Je leert voorzichtig te zijn met mensen", zegt Sylvano, die met een groot mes in de weer is.

Rianne (14) en Quincy (14) hebben het erg naar hun zin met hun cliënte. Die staat te stralen terwijl ze een pizza belegt: "Mooi! Heel mooi!" Aan de andere keukenblokken helpen hun klasgenoten de bezoekers van Zuidwester met het snijden van olijven, ananas en mozzarella. Bijna alles gebeurt met vier handen: geraspte kaas over de pizza strooien, plakjes salami verdelen, en ook de afwas.

Om kwart voor twaalf keert de rust weer in het lokaal: de pizza's zijn klaar en er wordt met smaak van gegeten. Tot een klasgenoot Sylvano vraagt hoe lang de appelflappen al in de oven zitten. Hij stuift naar de oven: "Niks aan de hand, ze zijn nog wit!" Elke cliënt van Zuidwester krijgt er twee mee, voor bij de koffie vanavond.

Marloes Winkelhorst van Zuidwester is opgetogen. "Dit is voor onze cliënten net zo leuk als de Efteling". Af en toe hielp ze de leerlingen een handje. "Ze deden het heel goed. Toen ze vorige week bij ons op bezoek waren, stonden ze nog een beetje te treuzelen, maar nu is het ijs gebroken."

Als het bezoek is uitgezwaaid, is Rianne een beetje ontdaan. "Het was veel gezelliger dan ik had verwacht. Ik mis haar nu al." Ook haar klasgenoten zijn onder de indruk. Ze konden best veel, klinkt het. "Ik dacht dat ze dommer waren", fluistert er eentje. "Die van mij wist zelfs waar Curaçao ligt, dat weet ik niet eens", merkt Natascha (15) op.

Lyona (14): "Je merkt dat je een klik met die mensen hebt, ook al hebben ze een beperking. Dat doet wel iets met je." Zij en Natascha zijn zo enthousiast dat ze vragen of Witvliet niet een snuffelstage voor ze kan regelen bij de dagopvang.

Dat sommige politieke partijen de maatschappelijke stage willen afschaffen, vindt Witvliet onbegrijpelijk. "Als mijn leerlingen volgende zomer op het terras zitten en er komt een verstandelijk handicapte langs, zullen ze niet in lachen uitbarsten. Deze uren zijn net zo waardevol als andere vakken, ze krijgen een andere kijk op de dingen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden