Je mag ook niet op Friese doorlopers deelnemen aan EK’s

Je hebt steile sporten en rekkelijke sporten. Dit weekend keek ik een beetje naar de Formule 1-race, niet om te zien of die Hamilton nou won of niet, maar om te kijken hoe ze het doen. Per slot van rekening rij ik zelf ook auto, zij het twee keer zo langzaam, en voel ik mij toch enigszins verwant. Welnu, ze schromen bij het wegracen niet om kleine hoekjes af te snijden, een stukje grasland mee te nemen, ruim over de gekalkte strepen heen te rijden, ten einde een voorsprong te nemen of iemand in te halen.

Ook uit het wielrennen staan mij dergelijke praktijken bij, de een gaat linksom de rotonde om, de ander rechtsom; ook zie je weleens een wielrenner door een voortuintje rijden om aan de grote meute te ontkomen. Het mag allemaal. Bij de marathon van Amsterdam jongstleden ontwaarde ik een grote blauwe streep op de weg die aangaf wat de ideale route is maar als je er links of rechts van loopt word je niet gediskwalificeerd. Anderzijds moet je bij de honderd meter hardlopen in je vak blijven en als de wielrenners gaan sprinten wordt de rijder die van zijn lijn afwijkt geschrapt en beboet.

In het algemeen kun je zeggen dat korte sporten steiler zijn en je improvisatietalent minder kans bieden dan langdurige sporten, waarin men met gemak een oogje dichtknijpt.

En dan nu het schaatsen. Een precisiesport zo te zien, kort en snel dus. Het nieuwe regeltje, waarbij schaatsers niet met hun schaats over de blokjes in de bocht mogen komen, wijst op een toenemende druk van de Hoge Schaatsraad. Volgens de commentatoren en de schaatsers zelf maakt het geen fluit uit of je binnen de blokjes blijft of niet, het is gewoon een natuurlijk beweging om in de eerste bocht nog even flink uit te halen, maar de scheidsrechters zijn onverbiddelijk. En dus werden Ireen Wüst en Beorn Nijenhuis, zondaars van het eerste uur, gediskwalificeerd.

Het klonk onrechtvaardig en cru, maar zoals u weet, regels zijn regels. Je mag ook niet op Friese doorlopers deelnemen aan EK’s en WK’s, schat ik, al zul je er zeker niet sneller mee zijn. Ik vond het eigenlijk wel een mooie schaatsles van schout en schepenen, bedoeld om ons burgers dingen bij te brengen waar we het nut niet van inzien. Zo steek je toch nog wat verstandigs op van een sportweekendje, dat slechts bedoeld leek om je te vermaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden