’Je kunt Rusland niet vertrouwen’

Moskou zegt vandaag te beginnen met terugtrekking uit Georgië. Maar dit weekeinde rukten de Russen nog op, tot woede en zorg van Georgiërs.

De toezegging van Ruslands president Medvedev dat zijn militairen vandaag rond het middaguur een begin zullen maken met de terugtrekking, werd gevolgd door een verklaring van een Russische generaal in Georgië dat Russische ’vredestroepen’ hun plaats zullen innemen. Medvedevs woorden worden daarom op straat in de Georgische hoofdstad Tbilisi met veel scepsis begroet.

„Ik geloof er niks van”, zegt Sosso Gvritisjvili (18) resoluut. „Medvedev zei dat een paar dagen geleden ook al. Je kunt ze niet vertrouwen.” De zwangere Nino Khonelidze heeft ook haar twijfels. „Ik denk niet dat ze zo makkelijk vertrekken. Een ding weet ik wel, ik wil geen kind baren in de oorlog.”

De twee kijken naar een gestaag groeiende berg rommel voor de Russische ambassade in Tbilisi. ’Voor het Russische leger, van het Georgische volk’, staat er op een bord, waarop ook een rode Russische ster is getekend met een hakenkruis erin. Ervoor ligt een allegaartje van stukken brood, een gasfornuis, potten en pannen, oliefilters en kleding.

„We hebben gehoord op het nieuws dat de Russische soldaten om gebruikte spullen verlegen zitten, schoenen, eten, toiletbrillen en zo. Nou, die willen we ze graag geven”, zegt Maria, een jonge Georgische vrouw met een hippe zonnebril sarcastisch, terwijl ze er een paar afgedragen slippers bij legt. De ludieke protestactie is een initiatief van Manana Trüekle, een Georgische die in Duitsland is getrouwd en in Stuttgart woont. „Zaterdag bedacht ik dit ineens, omdat Russische soldaten onze huizen leegroven. En het is een succes, veel mensen komen wat brengen of toeteren als steunbetuiging. Eigenlijk zie ik voor het eerst in een week weer eens mensen lachen.”

De sfeer in de hoofdstad blijft desondanks gespannen. Veel Georgiërs zitten de hele dag aan de televisie gekluisterd voor het laatste nieuws over de Russische opmars richting Tbilisi. Kort voor de ondertekening van een wapenstilstandsakkoord door Moskou op zaterdag drongen Russische troepen nog verder Georgië binnen en namen honderd Georgische tanks en andere voertuigen in beslag. Bij Gori werd een spoorbrug opgeblazen – door wie is nog onduidelijk – waarmee het land feitelijk in tweeën is gedeeld. In de buurt van de afvallige regio Abchazië bezetten Russen een waterkrachtcentrale.

Er zijn aanhoudende berichten over plunderingen en wreedheden tegen etnische Georgiërs die in en rond Zuid-Ossetië zijn achtergebleven. Zo zouden ze gedwongen worden om puin te ruimen in de provinciehoofdstad Tschinvali.

Bij het ludieke protest in Tbilisi wordt het steeds drukker. Sosso Gvritisjvili hangt zijn waterpolomedailles aan het bord. „Die heb ik gewonnen toen ik als jongen in Moskou woonde en sportte bij Dinamo. Ik was er trots op maar nu hoef ik ze niet meer.” Kati Tsjatsjdoeari draagt een paar toiletrollen bij. „Voor zo’n actie zullen ze wel een paar nieuwe bommen laten vallen”, zegt ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden