column

Je kunt niet Baudet roekeloos noemen en zwijgen over de slinksheid van Klaver

Je kunt niet op de ene dag schrijven dat Thierry Baudet (Forum voor Democratie) ‘roekeloos’ is en een ‘hindernis vormt voor zijn eigen partij’ – zoals ik deed – en als het graf zwijgen over de slinksheid van Jesse Klaver (GroenLinks). 

En toch verwacht ik na die honderden columns en cartoons over Baudet geen equivalent als het om de ‘meest lelijke politiek’ van GroenLinks (GL) gaat, zoals Jesse Klaver zijn eigen handelen woensdag voor de NOS-camera omschreef. 

Voor de volledigheid: al maanden hadden de weldenkende GL-fractie in de Tweede Kamer en haar voorzitter hun buik vol van de eigenzinnigheid van Kamerlid Zihni Özdil, een gedreven columnist en historicus die de partij in 2017 uit de diversiteitsvijver heeft gevist. De vertrouwensbreuk werd onlangs tijdens een gesprek tussen Klaver en Özdil een feit.

Klikspaan

Özdil vindt dat gesprek zo intimiderend dat hij nog tevergeefs probeert het op te nemen. Dat vertelt hij een vertrouwenspersoon binnen de GL-fractie die onmiddellijk bij Klaver gaat lopen klikken. Klaver komt dan met een loeiharde reactie op de breuk met Özdil waarin hij ook de informatie van zijn klikspaan vermeldt: “We hebben lang geprobeerd met Zihni afspraken te maken over het verbeteren van zijn functioneren. Maar hij bleef afspraken keer op keer schenden, schond de onderlinge vertrouwelijkheid en vertoonde ontoelaatbaar gedrag waardoor collega’s zich niet meer veilig voelden”.

Deze techniek om de afwijkende stem of dissident achteraf publiekelijk af te branden, kennen we nog uit de politieke geschiedenis als een stalinistische streek. Wellicht stroomt in de bloedbanen van GL nog een overblijfsel van het communistische DNA (CPN) uit haar ontstaansgeschiedenis.

Zelfkritiek

Om het beeld compleet te maken, moet ik melden dat collega’s van Özdil eveneens klikten bij Radio 1: Özdil is “gestrest, niet gelukkig, onbereikbaar, onbetrouwbaar, kwam zijn afspraken niet na en gebruikt weleens alcohol tijdens werktijden”. Het politbureau heeft anoniem gelekt, maar de boze reacties over dit moddergooien zaaien toch paniek bij GL. Klaver gaat zich daarom woensdag bij de NOS over Klaver beklagen: hij ‘baalt’ van zichzelf en de ‘meest lelijke politiek’ die hij heeft bedreven. Bij maoïsten heette dat toentertijd ‘zelfkritiek’.

Nog een anekdote uit dit weinig fraaie toneelstuk. Toen Özdil na afloop van een debat met de rechtse opiniemaker Sid Lukkassen een foto van hen beiden glimlachend op Twitter zette, stroomden boze reacties van GL-leden binnen. De partij die zegt graag te verbinden moet niets hebben van gezellige prentjes met politieke opponenten. Volgens NRC Handelsblad was vice-fractievoorzitter Kathalijne Buitenweg ‘razend’ en legde Özdil een voorlopig twitterverbod op. Een verbaasde Lukkassen op Facebook: ‘De ‘rechtse kerk’ is zoveel inclusiever dan de linkse. In mijn achterban vond iedereen de foto grappig en leuk.’ Verdraagzaamheid, gemoedelijkheid en vrijheid van expressie zullen ongetwijfeld in de volgende heropvoedingcursus van GL op de menukaart staan.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn kritische blik op de actualiteit.

Lees ook:

Filosofe Griet Vandermassen: Baudet heeft een punt, er zijn ambitieverschillen tussen mannen en vrouwen

‘De meeste feministen verzetten zich tegen de biologie als verklaring voor sekseverschillen. Ze leunen op ideologische overtuigingen in plaats van op een wetenschappelijk onderbouwd mensbeeld’, stelt de Vlaamse filosofe Griet Vandermassen. ‘Feministen, doe niet zo krampachtig over gendergelijkheid.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden