Je kunt je partner altijd nog in boekvorm bewaren

In mensenhuid gebonden boeken; bizar, maar toch vaker voorkomend dan u misschien denkt. Zo bezit het Museum Carnavalet in Parijs een dergelijk exemplaar van 'The Declaration of the Rights of Man and the Citizen'. Het boek staat naast de uitgave uit 1793 van 'Constitution de la Republique Française', ook in mensenhuid gebonden. De John Hay Library (Brown University, Verenigde Staten) heeft er eveneens eentje: van 'The Dance of Death'.

Of wat dacht u hiervan? In 1828 werd William Corder (uit Suffolk, Engeland) ter dood veroordeeld wegens de moord op zijn geliefde. Hij kreeg de strop en werd ter beschikking gesteld van de wetenschap.

De snijder, George Creed, had er zin in. Hij prepareerde een groot deel van de huid. Hij wilde alle gerechtsstukken in Corders huid gebonden hebben. Zo geschiedde en na het overlijden van Creed belandde het boek in het Moyse's Hall Museum in Bury St. Edmunds, Engeland.

Toen John A. Fenno in 1837 ene George Walton voor het gerecht sleepte - Walton had Fenno willen beroven - was de ter dood veroordeelde Walton zo onder de indruk van het optreden van Fenno dat hij vast liet leggen dat zijn huid na zijn dood geprepareerd moest worden zodat een exemplaar van zijn biografie in eigen huid aan Fenno aangeboden kon worden. Het boek rust nu in een bibliotheek in Boston.

In 2006 bleek de Londense antiquaar Bernard Shapero het boek 'Das Buch der Liebe oder das Geschlechtsleben in seinem ganzen Umfange' van dr. Eduard Raimund in huis te hebben; de editie uit 1869. Niets bijzonders, een paar tientjes, maar dit exemplaar was gebonden in de huid van Raimunds vrouw. In de verkoopcatalogus heette het 'Lovingly bound'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden