'Je kunt je niet verschuilen achter je instrument'

kunst

Marjoke Krikke (mentor)

Grappig dat juist Harmen uitgekozen is voor deze rubriek, zegt zijn mentor Marjoke Krikke. "Hij is een heel onopvallende jongen, maar tegelijkertijd juist bijzonder."

Een parel zonder neonlampjes, noemt ze hem; zo zichzelf, zo eigen en puur. Jongeren willen er graag bijhoren, maar Harmen gaat zijn eigen gang. "Hij zingt, net als ik", zegt Krikke. "Dat maakt kwetsbaar, je kunt je niet verschuilen achter je instrument, je bént je instrument." Een paar maanden geleden nodigde Harmen zijn mentor uit om een concert bij te wonen. Ze ging. En hij naar een concert van haar, een paar weken later. Bijzonder, vond Krikke. De klassieke rolverdeling tussen mentor en leerling werd doorbroken. Is er daarin een grens? Lastig, zegt Krikke. Van de week stuurde ze per post nog haar mentorleerlingen een kaartje: succes met de examens deze week. "Ik ben een betrokken mentor. Maar eerlijk is eerlijk, een concertbezoek lag eigenlijk wel voor die grens."

Harmen Severiens (leerling)

Harmen zingt altijd. Onder de douche, in het bos, in treinhokjes. "De mensen kijken soms wel wat raar, maar dat maakt me niet uit." Het mooie van zingen is dat er zoveel emotie inzit, zegt hij. "Als ik me vervelend voel, weet ik altijd iets te zingen dat mijn stemming uitdrukt."

Gepest is hij nooit, de klas gaat af en toe zelfs naar zijn concerten. Dit jaar begint hij met de vooropleiding van het conservatorium, samen met de studie Bos en Natuurbeheer in Wageningen. Een logische keuze, zegt Harmen. "Ik ben een buitenmens, kijk graag naar vogels in de tuin."

Uiteindelijk gaat het zingen wel voor, ondanks dat Harmen dit jaar examen doet in tien vakken, twee meer dan gemiddeld. Hij kon niet kiezen, dus besloot ze maar allemaal te doen.

Tijdens de voorbereidingen was dat wel even hard werken, elke dag stond Harmen rond acht uur op en werkte door tot tien uur 's avonds. "Wel met pauzes natuurlijk", zegt Harmen. "Dan ging ik in bed liggen dagdromen en naar muziek luisteren." En niet alleen klassiek: onder de douche zingt Harmen het liefst Ed Sheeran of Jason Mraz, dat galmt zo lekker.

Trouw tekent de verhalen op van bijzondere eindexamenleerlingen en hun mentors. Vandaag mentor Marjoke Krikke en Harmen Severiens (16), gymnasiast op Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden