'Je kunt het nieuws niet bij het kind weghouden'

Pedagoog over media-aandacht vermiste broertjes: Als je kind ergens mee zit, komt het er zelf wel mee

De vermissing van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist krijgt veel aandacht. Ook 'het Jeugdjournaal' volgt de zoekacties op de voet. Moeten ouders daar 's avonds aan tafel over praten met hun kroost? "Ouders moeten niet te krampachtig bezig zijn met zulke gebeurtenissen", zegt Peter Cuyvers, pedagoog en vader van zes kinderen.

Welke impact hebben berichten over vermiste kinderen op jeugd?
"Dat is ongelooflijk verschillend per kind. Wanneer een kind een nare ervaring heeft, is het goed om erover te praten. Maar je hoeft als ouder niet meteen een gesprek te beginnen als zo'n gebeurtenis in het nieuws is. Kinderen zijn enorm expressief. Als ze ergens mee zitten, dan komen ze er vaak zelf wel mee. Gebeurt dat niet, dan moet je als ouder niet gaan zitten trekken. Dat is een dom idee uit de vorige eeuw: dat ouders als een soort psychotherapeut te werk moeten gaan."

Als je zoon of dochter erover begint, wat moet je dan wel en niet zeggen?
"Ouders moeten niet direct conclusies trekken, maar vragen stellen: wat vind je van dat nieuws, word je er bang van, waarom? Niet proberen gerust te stellen door meteen te zeggen: dat doen wij niet, hoor. Geef het kind de ruimte om te vertellen. Luister en voel mee. Als een kind zegt dat hij bang zou zijn in zo'n donker bos, zeg dan: ik zou ook heel bang zijn. Laat merken dat die gevoelens normaal zijn. Overigens reageren lang niet alle kinderen angstig. Er zijn ook kinderen die denken: ben ik even blij dat ik leuke ouders heb, die doen zoiets niet."

Maar als je kind een binnenvetter is?
"Dan zal het niet zomaar vertellen over angsten of nachtmerries. Zulke kinderen zijn geneigd nare gedachten voor zichzelf te houden. Daar kun je niks aan doen. Ouders moeten niet te krampachtig bezig zijn met enge gebeurtenissen. We leven in de veiligste samenleving ooit, en tegelijk staat die bol van de angst voor trauma's. Maar omgaan met angstwekkende dingen, zoals de gedachte dat je ouders iets overkomt, is een volstrekt normaal verschijnsel bij kinderen."

Is het raar om als ouder te besluiten dat je negenjarige 'het Jeugdjournaal' voortaan toch even overslaat?
"Iedere ouder kent zijn kind het beste en weet of het daar aan toe is, of niet. Maar het idee dat je breaking news kunt tegenhouden, is naïef. Een kind van negen ziet dat nieuws dan wel op zijn mobieltje, of dat van een vriendje.

"Als je een gevoelig kind hebt, is het een beter idee om mee te kijken en na afloop te vragen: wat vind jij er nou van? De kans is dan groot dat zoon of dochter zegt: 'Ik vind het heel erg voor die jongens, en wat eten we eigenlijk vanavond?'"

Zo'n 250 vrijwilligers zochten gisteren tevergeefs op vier plaatsen tussen Doorn en Rhenen naar sporen van de kinderen. Vandaag zullen zij hun zoekactie weer voortzetten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden