'Je krijgt dezelfde sensatie als in een Formule 1-wagen'

Bij ijszeilen kan snelheid oplopen tot 153 kilometer per uur

Ze liggen op hun rug, vlak boven het ijs en halen gemakkelijk snelheden van zestig tot tachtig kilometer per uur: ijszeilers. Vandaag vindt op het Friese Tjeukemeer het Nederlands kampioenschap plaats. Bang voor de invallende dooi is de ervaren ijszeiler Joost van Raay (54) niet. "De ijsplaat ligt er zo goed bij dat we desnoods tot zondag kunnen doorracen."

Jullie zoeven keihard over het ijs. Is dat niet levensgevaarlijk?
"Als je goed oplet niet. De baan is uitgezet midden op het meer, we komen dus niet bij schaatsers in de buurt. Het gaat natuurlijk wel hard. Doordat de boot steeds in nieuwe windbanen komt krijg je enorme snelheden. Op een WK zijn wel eens snelheden van 153 kilometer per uur gemeten bij windkracht 3. Het is de sensatie die je krijgt als je in een Formule 1-wagen zit. Je ligt vlak boven het ijs en hebt nauwelijks weerstand, je krijgt een enorm gevoel van snelheid en de enorme krachten die dan op je inwerken. Het is echt de Formule 1 van het zeilen."

In Nederland ligt met wat geluk een paar weken per jaar ijs. Kun je dan meekomen met de top?
"Ik ga er door het jaar heen voor naar het buitenland. Vorig jaar deed ik bijvoorbeeld mee aan het wereldkampioenschap in Zweden. IJszeilen wordt met name beoefend in landen waar veel en vaak ijs ligt: Canada, Scandinavië, Rusland, etcetera. Wij komen in Nederland een heel eind mee, maar als je op het hoogste niveau wilt meedoen moet je van oktober tot april op het ijs staan. Dat lukt mij niet, voor mij is het een hobby."

Een dure hobby, zeker?
"Ik heb inderdaad geen goedkoop apparaat. IJszeilen is een hightech-sport die volop in ontwikkeling is: veel boten worden gemaakt van materialen als carbon, kunsthars en koolstof. Ik heb overal de beste materialen vandaan gehaald: de mast komt uit de VS, de plank uit Zweden en de schaatsen uit Duitsland. Dan kom je in de buurt van de 20.000 euro."

Hoe schat u uw kansen in dit weekend?
"Ik heb dit jaar te weinig meters gemaakt voor een podiumplaats, maar een top-10 notering moet er wel inzitten. Er komt natuurlijk heel veel techniek bij kijken, net als bij gewoon zeilen. Maar je hebt ook een beetje mazzel nodig, dat je in het goeie hoekje zit als de wind gaat draaien."

Kan het weer nog een spelbreker zijn?
"Alleen mist is gevaarlijk, omdat je met zulke hoge snelheden over het ijs gaat. Het is net als met 100 kilometer per uur over de snelweg rijden terwijl je maar twintig meter zicht hebt. Aan het ijs zal het niet liggen, de plaat op het Tjeukemeer ligt er hartstikke goed bij en is veertien centimeter dik. Dat is echt niet in één dag verdwenen. Wij kunnen met zes centimeter al het ijs op. We kunnen desnoods tot zondag doorracen."

IJs wordt onbetrouwbaar en morgen kans op ijzel
Vandaag kan er nog worden geschaatst. Vanaf morgen echter is ijs op open water in het noorden onbetrouwbaar. Dit weekeinde zetten meerdere waterschappen de gemalen geleidelijk weer aan vanwege de te verwachten dooi en neerslag. Het is gevaarlijk om dan het ijs te betreden. Wie toch de ijzers wil onderbinden, moet zich eerst goed laten informeren bij de lokale ijsverenigingen, waarschuwen Noorderzijlvest en waterschap Friesland. Door de stroming in het water wordt het ijs gevaarlijk. Bovendien zullen dooi en neerslag ervoor zorgen dat de ijslaag snel smelt.

Veel gemalen waren tijdens de afgelopen vorstperiode uitgezet of draaiden op een laag pitje om de ijsgroei te bevorderen. Nu de dooi intreedt en regen wordt verwacht, moeten ze weer aan de bak om wateroverlast te voorkomen.

De Verkeersinformatiedienst (VID) waarschuwt dat het dit weekend glad wordt op de Nederlandse wegen. Na een lange vorstperiode volgt een dooiaanval en die gaat gepaard met sneeuw, ijzel en mist. Vooral morgen kan het verkeer veel last hebben van de winterse omstandigheden. Het gaat regenen op een bevroren ondergrond en dat veroorzaakt ijzel. Bovendien kan het mistig worden, waardoor camera's de spitsstroken niet in de gaten kunnen houden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden