'Je komt de psychiatrie wel in, maar niet meer uit'

Van een onzer verslaggevers

Zo vatte staatssecretaris Simons de boodschap van een twaalftal (ex-) psychiatrische patienten samen. Ze boden hem een petitie aan, omdat de week van de psychiatrie gisteren begon. In de petitie staat een pleidooi om te voorkomen dat alternatieve psychiatrische hulp door de officiele geestelijke gezondheidszorg wordt ingekapseld. Dat probleem is volgens de mensen van Labirinth (familie van psychiatrische patienten), de Clientenbond (ex-patienten) en Pandorra (idem) niet denkbeeldig.

Het is lastig voor ex-psychiatrische patienten om de GGZ uit te komen en 'in de maatschappij' weer aanvaard te worden. Er is moeilijk aan werk te komen, want - zoals Hans van der Zee van Stichting Pandorra gisteren zei - "eens gek is altijd gek" .

Naast de psychiatrische ziekenhuizen en andere officiele instellingen zoals de Riaggs zijn er wegloophuizen, alternatieve werkplaatsjes en beschermde woonprojecten. Dat is een uitkomst voor mensen die de psychiatrie vaarwel willen zeggen. Ze hebben het voordeel dat ze buiten het gewone GGZ-circuit staan. Maar het zijn instellingen die meestal klein en arm zijn. Dat is niet zo erg, maar doordat er weinig subsidiemogelijkheden zijn, gaan ze, om een faillissement te vermijden, sterk aanleunen tegen de officiele instellingen. En zo komt de patient dus nooit van de psychiatrie af.

Tot de instellingen in de geestelijke gezondheidszorg behoren de regionale instituten voor beschermende woonvormen. Je staat met een voet in de GGZ, maar met de andere in de maatschappij. Maar mensen die langere tijd in zo'n huisvesting zitten, moeten hun huurwoning opzeggen. Waarmee de cirkel rond is: opnieuw wordt het lastig voor ex-patienten uit de GGZ te komen. Staatssecretaris Simons vond het om gek van te worden, en een van zijn bezoekers was er ook wanhopig van. "Geen extra voorzieningen meer. De patienten moeten er met zachte drang juist uit gewerkt worden."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden