'Je innerlijke ik vind je al na tien minuten'

In zaaltjes overal in het land zijn er debatten en lezingen. Waarover gaan die? Vandaag: filosoof Roland van Vliet (52) spreekt in Woudenberg over 'ethische communicatie'.

Wat is dat, 'ethische communicatie'?

"Dat je mensen niet manipuleert. Je probeert niet meteen een beeld van de ander te vormen, maar onbevangen te zijn. Ik baseer me op de filosofie van Emmanuel Levinas. Je moet altijd de oneindigheid in de ander erkennen, leerde Levinas. Ongedeelde aandacht, daar gaat het om."

Hoe bent u hier zo bij gekomen?

"Al heel vroeg leerde ik de ongedeelde aandacht kennen. Dat was mijn eigen ontdekkingstocht, niemand wees me erop. Ik kwam uit een gezin van zes kinderen, er waren veel spanningen thuis. We woonden in de buurt van Eindhoven, er is daar veel natuur. Ik ontvluchtte de spanningen door in het bos te lopen. Dat doe ik nu trouwens ook, lopen in het bos, terwijl u met me belt. Heel mooi. Ik zie overal herfstbladeren..."

Lastig, die ongedeelde aandacht.
"Inderdaad! Nu goed, ik liep dus veel door het bos en merkte dat ik de natuur helemaal niet echt zag of voelde, omdat ik de hele tijd met mijn gedachten ergens anders was. Ik ging mij erin oefenen niet na te denken als ik dat niet wilde."

En dat lukte?
"Steeds beter, ja. Een aandachtskracht werd in mij wakker. Ik ervoer verbondenheid met alles. Als er niets is tussen jou en de zon, tussen jou en de bomen, dan dringt de mysterieuze schoonheid van de wereld pas echt tot je door. Op een keer, ik moet 18 zijn geweest, fietste ik 's ochtends vroeg door het bos. Toen werd ik vervuld van een onmetelijke liefde."

Een mystieke ervaring?
"Ik had er toen de woorden niet voor. Later ben ik die ervaring Christus gaan noemen. Ik ontleende daar zoveel vreugde aan dat ik mij de hele tijd ben gaan oefenen in ongedeelde aandacht. Dan voel je: ik ben zelf heer over mijn bewustzijn. Ik kan niemand ergens de schuld van geven. Dan kun je aan je vrijheid werken."

Dat doet u ook met uw cursisten, aan hun vrijheid werken?
"Ja. Eerst gaan we heel goed luisteren. Je hoort een vliegtuig maar je benoemt dat niet met je denken. Je moet de hoorruimte volledig horen. Zelfs als een vrachtwagen met veel geruis langs je huis rijdt, moet je die niet veroordelen. Daarna richten we ons op volledig zien en volledig voelen en dan pas gaan we naar het innerlijke ik. Dat ik heeft geen vorm en kleur, het is bovenzintuiglijk. Het gaat om die zuivere zelfwaarneming. Je brengt in jezelf een innerlijke toeschouwer tot opstanding."

Dat klinkt ingewikkeld.
"Maar het is juist ongelooflijk eenvoudig! Je kunt je innerlijke ik al na tien minuten bereiken."

Dit seminar vindt plaats in het Cultuurhuis, Dorpsstraat 40, Woudenberg. 25/10, 10-17u., € 50. Aanmelden via frannypenraad@gmail.com.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden