Je hebt je hersens wel nodig voor 'No brainer'

Er is een nieuw quizje op tv. Van BNN. Het heet 'No brainer', en presentator Valerio Zeno begint zo: "Degene die 't meest weet is Tanja. Zij is de brainbox. Kenneth weet 't minst, dus hij is de no brainer." Paniek in de huiskamer. Hoezo is Tanja de brainbox en Kenneth de no brainer? Er is nog geen vraag gesteld! En wat zijn die andere twee deelnemers, Fleur en Sandy? Zijn dat ook brainboxen? Of juist no brainers?

De kandidaten lijken alles te begrijpen en nemen vrolijk plaats tegen een bont gekleurd decor met eurotekens. "We moeten eerst de techniek testen", zegt Zeno ernstig. "Ik tel van één tot drie en dan moeten jullie de kleur van mijn stropdas raden." "Rood", roepen de vier kandidaten tegelijk. Het antwoord is goed, het 'systeem' blijkt te werken. Dan komt er een pittige vraag. Hoe heet de vastenperiode van de moslims? "Schramadan", denkt Sandy. Fout! Vast een no brainer, mompel ik, mezelf wanhopig wijsmakend dat ik het mysterie van de quiz heb doorgrond.

We blijken in ronde twee te zitten. Zeno geeft uitleg. "Het is de bedoeling dat jullie een zo lang mogelijke ketting maken. Is er een perfecte ketting, dan gebeurt er dit." Er floept een bordje 'perfect' in beeld. De vraag: wat zijn de voornamen van de personages in 'Friends'? Het antwoord: Rachel, Monica, Joey, Chandler, Ross en Phoebe. "Perfecte run", joelt Zeno. "De locomotief is warm." Nu wordt het ingewikkelder: hoe heten de vier Teletubbies? Laa-laa, Tinky Winky, Po en Dipsy. Weer perfect. Over deze quiz is diep nagedacht, dat merk je aan alles.

Dan volgt een heel moeilijk moment voor Tanja. Ze moet een presentator van 'SBS Shownieuws' opnoemen. "Patty Brard", zegt ze. "Niet goed", beslist Zeno, "Patty is geen vaste presentator." Hoe kan dit? Tanja is de brainbox, dan snapt ze toch alles? En ze is zelf producer bij 'Shownieuws' heeft ze net nog gezegd. Zou het misschien de bedoeling zijn dat de brainbox net doet alsof? Voor de suspense? Aan de andere kant: een brainbox hoeft natuurlijk ook niet álles te weten.

"We gaan naar ronde drie", roept Zeno. "We zitten weer met die vervloekte klok van zestig seconden. Maar goed, dit keer moeten jullie trapsgewijs antwoorden. Ik begin bij de brainbox. Als zij juist heeft geantwoord, komt er een nieuwe vraag en tikt de klok af van drie naar nul. Dan moet de brainbox tegelijk met Fleur antwoord geven. Is dat óók goed dan komt er een nieuwe vraag, en dan moeten de drie dames samen antwoorden. Zo gaan we verder tot vraag vier. Dan moeten jullie met z'n vieren op nul tegelijk antwoord geven."

Wat een afwisseling toch, verzucht ik in een radeloze poging nog enig overzicht te behouden: brainboxen, no brainers, vervloekte klokken, perfecte kettingen en trapsgewijze antwoorden. Wat staat ons nog meer te wachten? Het finalespel. Een grafiek verschijnt en Zeno licht toe: "Tanja twintig procent 262 euro, Fleur dertig procent 393 euro, Sandy vijftig procent 655 euro." Druk overleg tussen de kandidaten. Dan moet de no brainer het maar doen, besluiten de dames. Kenneth maakt zich klaar voor de finalevragen. Hij heeft er maar vier goed. "Heel verdrietig", sombert Zeno. "Voor je vrienden, voor de mensen thuis. En voor mij." En dan is het afgelopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden