'Je hebt de neiging iets harder voor zo'n jongen te lopen'

HAVO

Jiska Evers (mentor)

Afgelopen jaar verhuisde Daan van Eindhoven naar Nijmegen. Hij was in de zomer wees geworden, beide ouders overleden aan een vorm van kanker. Met zijn drie broers en zussen trok hij bij zijn lesbische tantes in, die ook nog eens net een tweeling hadden gekregen. En daarnaast golft hij op hoog niveau, zegt mentor Jiska Evers. "Je hebt de neiging wat harder voor zo'n jongen te lopen, maar hij wil absoluut niet zielig gevonden worden." Integendeel, Daan heeft veel humor en is heel relaxed. "Laatst versprak ik me, of hij even iets aan zijn ouders wilde vragen. Stom natuurlijk. Dat geeft toch niet, mevrouw, zegt Daan dan." Soms is Daan ook wel een beetje te relaxed, zegt Evers. "Ik ben ook wel eens flink pissig op hem geweest. Had hij dingen weer niet geregeld. Dan dacht ik, je mag wel net verhuisd zijn, maar dit had je gewoon kunnen en moeten doen."

Daan Blom (leerling)

Daan zat in de eerste klas van het vwo toen zijn moeder in 2010 overleed. "Ik was nog erg jong. Omdat ik moeite had met concentreren ben ik overgestapt naar de havo." Toen zijn vader vorig jaar ook overleed, was hij een stuk ouder. Door de ervaring met zijn moeder begreep hij beter wat er aan de hand was. Het verdriet is nu wat minder, maar komt met vlagen naar boven. Op zondagochtend bijvoorbeeld. "Dat was het moment waarop we met het hele gezin ontbeten." De havo gaat hem gemakkelijk af. Voorafgaand aan de examens deed hij 's morgens op school mee aan de examentraining, waar de leerstof nog eens werd doorgenomen. 's Middags was Daan vrij. "Ik had dan best nog kunnen leren, maar eigenlijk denk ik dan alleen nog maar aan golfen. 's Avonds ging ik weer verder met leren." Na de zomervakantie vertrekt Daan naar Amerika, waar hij een beurs heeft gekregen. En na de examens? "Dan ga ik fulltime golfen, veertig uur per week op de baan." Saai? "Nee joh, bijna al mijn vrienden golfen ook. Het is juist ontzettend gezellig."

examen gisteren

'Het spant erom'

Joena Ruchtie had er wel zin in, gisterochtend. Maatschappijwetenschappen was haar laatste examen. Al vindt ze het een leuk vak, ze is er niet erg goed in. "Ik hoop dat ik een voldoende heb, het zal erom spannen", zegt Joena. Ook de andere examens gingen niet allemaal even goed. "Als ik slaag, heb ik geluk gehad met de normering." Ze denkt dat ze geschiedenis misschien moet herkansen, en anders maatschappijwetenschappen. Spannend dus. In elk geval is ze alsnog opgelucht dat het voorbij is. Wat nou als ze is gezakt? Joena reageert nuchter: "Dan zien we volgend jaar wel weer."

Trouw tekent de verhalen op van bijzondere eindexamenleerlingen en hun mentor. Vandaag mentor Jiska Evers en Daan Blom (18), havo-leerling op het Kandinsky College in Nijmegen.

Agenda

vmbo BB:

9.00 - 10.30: Aardrijkskunde

13.30 - 15.00: Maatschappijleer 2

vmbo KB / TL:

9.00 - 11.00: Dans, drama

13.30 - 15.30: Economie

havo:

9.00 - 11.30: Muziek

13.30 - 16.30: M&O

vwo:

9.00 - 12.00: Latijn

13.30 - 16.30: Maatschappij-wetenschappen

examen antwoord

¿ Verder landinwaarts kon de dijk niet zo makkelijk door de zee worden weggeslagen.

¿ Op deze manier ontstond er een breed strand dat duinvorming stimuleerde.

examenvraag aardrijkskunde vwo

Al in de zeventiende eeuw werden ingrepen gedaan die leken op het huidige kustbeheer. Eén van deze ingrepen was de aanleg van een stuif- of zanddijk. Deze dijk vormt nog steeds de basis van de huidige duinenrij tussen Huisduinen en Callantsoog. Destijds werd besloten om de dijk niet direct langs zee, maar een eind landinwaarts aan te leggen. Geef twee redenen waarom werd besloten om de dijk verder landinwaarts aan te leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden