Je gezondheid check je met de Google-pil

null Beeld ap
Beeld ap

Google gaat in de gezondheidszorg. Het internetbedrijf kondigde gisteren aan dat het een gadget wil ontwikkelen waarmee mensen zelf in een vroeg stadium kanker, hartproblemen of andere levensbedreigende ziektes kunnen opsporen. Het idee is dat iemand van tijd tot tijd een pil slikt met minuscule deeltjes die veranderingen in de biochemie van het bloed registreren en deze doorgeven aan een sensor.

Veel meer dan een idee is het nog niet. Google is nog bezig met het ontwerp van de nanodeeltjes en benadrukte gisteren dat het zeker vijf jaar duurt eer het apparaatje op de markt komt. Niettemin vindt Lukas Stalpers, radiotherapeut van het Amsterdamse AMC, het nu al een slecht idee. "Je moet mensen die op het oog gezond zijn, niet onderwerpen aan zo'n brede test. De kans is te groot dat die test iets vindt wat later niets blijkt te zijn. Dan is die persoon wel door de hele medische mallemolen gehaald, met alle ellende vandien."

In principe kan het wel. Tumoren laten al in een vroeg stadium sporen na in het bloed, de urine of de ontlasting. Ook andere ziektes, zoals dichtslibbende aderen of diabetes, hoeven niet onopgemerkt te blijven. Voor een beperkt aantal kwalen - maar niet allemaal - bestaan er stoffen waarmee die sporen kunnen worden opgevist.

Risicogroep
Voor een patiënt die zich met klachten meldt, kan dat een uitkomst zijn, zegt Stalpers. "Als een arts darmkanker vermoedt omdat iemand bloed in zijn ontlasting heeft, kan zo'n Google-pil een veel prettigere diagnose zijn dan wanneer je met een buisje naar binnen moet. Maar bij een willekeurig persoon? Het is niet voor niets dat we bij de screening op borst- of darmkanker alleen de risicogroep benaderen."

Maar neem nu zo'n total bodyscan. Bij één op de drie personen laat die scan een afwijking zien die later niets blijkt te betekenen. "Dat doe je om die ene kanker bij honderd scans op te sporen. Men zegt vaak: dan heb je mooi die ene gered. Maar die anderen, die voor niets worden onderzocht, lopen ook risico. Van hen gaan er ook enkelen dood."

Concept
Hij begrijpt Google wel: hier valt geld te verdienen. Veel mensen kunnen niet leven met de onzekerheid dat ze misschien iets ernstigs onder de leden hebben. Hoe klein die kans ook is. Google heeft aangegeven alleen het concept te ontwikkelen om het daarna aan bedrijven te verkopen. Maar er is een markt voor een regelmatige update van iemands gezondheid.

En dan is er nog het dataverkeer dat de Google-pil genereert. Het bedrijf bezweert dat het die gegevens niet zal misbruiken, maar anderen misschien wel. Het loont vast om iemand met een slechte uitslag op mogelijke medicatie te wijzen. Maar het nut van 'big data' in de geneeskunde verdient enige relativering. Een paar jaar geleden claimde Google dat het aan de hand van zoekopdrachten kon voorspellen hoe een griepepidemie zich verspreidt. De voorspelling bleek een overschatting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden