'Je gaat zitten en je zingt gewoon wat je echt voelt en niet zingen wat je denkt dat wij voelen'

Filosoof Coen Simon laat zien hoe je uitspraken uit het nieuws fileert

COEN SIMON

Nico Dijkshoorn kraakt op 3FM de nieuwe single van Marco Borsato

Als mijn dochter bij het oefenen op haar kornet vastloopt in een te moeilijke oefening wil ze zich nog weleens moedeloos op de bank laten vallen. We weten uit eigen ervaring hoe lastig het is om jezelf weer tot zin te bewegen als je ergens geen zin meer in hebt. Het is ook een tegenstrijdige aangelegenheid natuurlijk, zin maken als je geen zin hebt. Je moet er zin in hebben.

Hoe dan ook, als ze haar lusteloosheid heeft weten te doorbreken, raakt ze vaak zo enthousiast dat ze nauwelijks kan stoppen met praten. "Ik vind het zo gek, pap", zei ze laatst in zo'n bui, "dat ik, als ik geen zin heb om kornet te spelen, ik niet voel wat ik voel wanneer ik aan het spelen ben en het wél leuk vind." Leest u de zin gerust nog eens, ik begreep 'm ook niet meteen.

Wat ze er ook mee bedoeld mag hebben, haar opmerking stelt wel een van de leugenachtigste dooddoeners van onze tijd aan de kaak, namelijk dat je moet doen wat je voelt.

Als ik mijn dochter goed begrijp, bedoelt ze ongeveer dit: als je ergens geen zin in hebt dan leg je jezelf niet het heerlijke gevoel voor dat je hebt wanneer je ergens wel zin in hebt - om te beoordelen óf je er zin hebt. Zou je dat wél doen dan zou dat immers hetzelfde zijn als er zin in hebben. Geen zin hebben is niet hetzelfde als geen zin hebben in het gevoel dat je hebt wanneer je er wel zin in hebt.

Hoe komen we er dan achter wat we echt willen?

Dichter, schrijver en allesweter Nico Dijkshoorn vraagt het zich niet af. Hij heeft direct toegang tot het gevoel en dat gevoel zegt over de nieuwe single van Macro Borsato dat het 'vals pathos' is. Zijn advies aan Borsato: "Je gaat zitten en je zingt gewoon wat je echt voelt en niet zingen wat je denkt dat wij voelen."

Niet alleen angst is een slechte raadgever, al onze gevoelens hebben de kameleontische neiging een gevoel als oprecht te laten schijnen, ook als de logica het niet wil. Je gevoel liegt misschien nooit, het zegt wel elke keer iets anders. Als sluitstuk van een redenering voelt dat niet goed.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden