Movies that MatterLola vers la mer

Je gaat vooral van Lola houden, een jonge transgender met een grote mond

Debutante Mya Bollaers speelt een jonge transgender die aan zee de as van haar moeder gaat uitstrooien.  Beeld
Debutante Mya Bollaers speelt een jonge transgender die aan zee de as van haar moeder gaat uitstrooien.

Met haar frambooskleurige haren suist Lola in knalgeel jasje door de lucht. Haar skateboard gaat overal mee naartoe. Ook naar haar ouderlijk huis. Lola’s moeder is overleden. Tussen de uitvaartgasten krijgen de achttienjarige en haar vader, die elkaar al jaren niet hebben gezien, onmiddellijk ruzie.

Met ‘Lola vers la mer’ maakt de Belgische Laurent Micheli, na ‘Even Lovers get the Blues’, een indrukwekkende tweede film over een jonge transgender die via rouw misschien toch weer in contact komt met de vader die ze al had opgegeven. Ze maken elkaar vreselijke verwijten. Vader: “Je moeder zou zich voor je schamen.” Lola: “Ik ben blij dat mama dood is, dan hoeft ze jou niet meer te verdragen.”

De jonge Belgische Mya Bollaers, in haar eerste rol en zelf transgender, en de altijd uitstekende Franse Benoît Magimel spelen mooi weerbarstige personages: niet makkelijk om van te houden, wel fascinerend gezelschap. Gelukkig verliest de camera ze geen moment uit het oog tijdens de kleine roadtrip die de twee ondernemen om de as van moeder aan de Belgische kust uit te strooien.

Micheli zet zijn verhaal soms lekker vet aan – onweersluchten met operamuziek, een emmer verf die op de autoruit uiteenspat – maar het echte drama speelt zich af tussen twee mensen die door het wegvallen van de verbindende factor hun relatie moeten herzien.

De vader lijkt een simpele botterik, die nota bene onwillekeurig naar Lola’s billen in een kort broekje kijkt. Maar je gaat van hem houden, zijn tekortkomingen ten spijt. En bovenal van Lola, een tiener met een grote mond die het volwassen leven nog lang niet alleen aankan.

Dat we zo kort na ‘Girl’ (2018) alweer door een Belgische filmmaker worden uitgenodigd mee te kijken naar de levensafwegingen van een transgender is niet alleen thematisch interessant, het is vooral bemoedigend dat het zulke betrokken, krachtig geacteerde, ontroerende films oplevert.

Lola vers la mer is te zien op

zaterdag 21 maart 16.30
donderdag 26 maart 21.00
vrijdag 27 maart 11.45
zaterdag 28 maart 21.30

Lees al onze verhalen over Movies that Matter 2020 via trouw.nl/moviesthatmatter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden