Je gaat je niet zomaar als zieke gedragen

Afgelopen week werd ik verrast door het artikel getiteld 'Zodra de arts een diagnose stelt, ga je je als zieke gedragen' (Trouw, 30 mei). In het artikel komen Marli Huijer, huisarts en denker des vaderlands, en Cees Renckens, gepensioneerd gynaecoloog, aan het woord over SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Ik denk dat Trouw met dit artikel de beeldvorming bevestigt: mensen met SOLK zijn aandachttrekkers en alleen maar ziek omdat ze er te veel mee bezig zijn. Ik zou graag wat helderheid scheppen over twee begrippen die hier door elkaar worden gebruikt: SOLK en 'vage klachten'.

In de Multidisciplinaire richtlijn SOLK en Somatoforme stoornissen (2010) lees ik dat 30 tot 50 procent van de huisartsbezoekers met een klacht komt waarvoor de huisarts geen medische oorzaak kan vinden. De meeste van deze klachten gaan vanzelf weer over. Dit zijn de 'vage klachten' die iedereen wel eens heeft: een klacht waarvan we de oorzaak niet kennen en niet hoeven te kennen. Hij gaat binnen een paar weken vanzelf weer over.

SOLK is wat anders: een klacht waarvan we de oorzaak niet kennen, maar die wel aanhoudt.

Huijer is bevreesd dat de diagnose SOLK ervoor zorgt dat mensen zieker worden: "Zodra de arts een ziekte diagnosticeert, ook al is die onbegrepen, ga je je als een zieke gedragen." In de richtlijn voor SOLK staat echter dat de diagnose SOLK pas gesteld kan worden als de klachten een aantal maanden duren. De diagnose volgt dus op de klachten, niet andersom.

Mevrouw Huijer stelt zelfs voor het begrip SOLK maar helemaal te schrappen. Ik had zo'n ondoordacht standpunt eerlijk gezegd niet verwacht van een denker des vaderlands. De gevolgen van haar zienswijze zijn groot voor mensen die met een SOLK kampen.

Zij krijgen dan geen diagnose. Verwerking, acceptatie en ermee leren leven worden daardoor extra moeilijk. Acceptatie door de buitenwereld is uitgesloten. En draagvlak voor verder onderzoek naar SOLK krijgt flink te lijden.

Mensen die te ziek zijn om te werken, krijgen bovendien geen uitkering. En mensen die te ziek zijn om voor zichzelf te zorgen, krijgen geen hulp en zorg.

Wat een gemiste kans, mevrouw Huijer! Ga eens te rade bij wetenschappers die onderzoek doen naar SOLK, zij kunnen u genoeg stof bieden voor een filosofische uiteenzetting over de verwevenheid van lichaam en geest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden