Je fobie aanpakken via een programma op internet

Pleinvrees, bang voor spinnen of meer in het algemeen last van plotseling opkomende paniek? Niet iedereen ziet heil in een bezoek aan de psycholoog en bovendien is het nog maar de vraag of die je er vanaf kan helpen - zeker nu vanaf volgend jaar het aantal vergoede sessies wordt ingeperkt tot vijf stuks.

Psycholoog Henk Maasson van Psy Health Direct, een instelling voor vernieuwing in de geestelijke gezondheidszorg, denkt daar iets op gevonden te hebben. Vandaag presenteert hij de Nederlandse versie van 'Fearfighter', een van oorsprong Brits programma voor de aanpak van paniek en fobieën via het internet. Hij volgt daarmee collega's in Denemarken die ook al een aan hun landgenoten aangepaste versie op de markt brachten.

Fearfighter bestaat uit negen stappen, grofweg ingedeeld in drie fasen. Eerst leert men hoe men zich kan ontspannen in situaties waarin de angst opkomt. Daarna gaat men op zoek naar de gedachten die de angst opwekken, en komt aan bod welke meer positieve gedachten hiervoor in de plaats zouden kunnen komen. De derde fase is wellicht de moeilijkste: de exposure. Hier moet de patiënt de situaties opzoeken die hem of haar zo angstig maken. Dus op naar dat plein met al die mensen, of de zolder of tuin met de spinnen.

De aanpak heeft veel weg van cognitieve gedragstherapie zoals veel psychologen deze al geven, ook aan mensen met paniek en fobiën, erkent Maasson. "Voor een deel van de gebruikers zal het een voordeel zijn om zelf te kunnen kiezen op welk tijdstip men de stappen wil doorlopen." Hij ziet nog een ander voordeel: het vergt veel minder tijd van de behandelaars, terwijl uit onderzoek is gebleken dat het net zo effectief is als lijfelijke therapie.

Het bedrijf van Maasson kan de begeleiding zelf verzorgen, maar hij kan zich ook voorstellen dat een eerstelijnspsycholoog deze zelf verzorgt. Niet voor niets presenteert hij zijn initiatief op een congres van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie. Voor een pu- bliek dat waarschijnlijk nog niet helemaal overtuigd is van het feit dat lijfelijk contact met de patiënt vervangen kan worden door de computer.

Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) was eerder nog niet overtuigd van de effectiviteit van Fearfighter en besliste negatief over het verzoek om deze vorm van hulpverlening in het basispakket op te nemen. Dat kwam het college op kritiek te staan, ook van onafhankelijke Nederlandse wetenschappers die erop wezen dat het programma effectief is en in het Verenigd Koninkrijk wel wordt geaccepteerd. Een groep wetenschappers, onder wie VU-hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers, wees er vorig jaar nog op dat met deze vorm van online-therapie een groep patiënten wordt bereikt die anders niet zo snel bij de psycholoog zou komen.

"Blijkbaar worden in Nederland net iets andere normen gehanteerd, terwijl het voor een nieuw programma lastig is om meteen met heel veel onderzoek te komen dat het werkt", zegt Maasson. "Maar we blijven met het CvZ in gesprek." In ieder geval hebben de verzekeraars CZ en VGZ, die beiden een aandeel hebben in het bedrijf van Maasson, aangekondigd Fearfighter te vergoeden voor hun verzekerden. Met de andere zorgverzekeraars is Maasson nog in gesprek.

zie ook: www.fearfighter.com en www.psyhealthdirect.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden