'Je doet wat je kunt' Niemand heeft hier een opleiding voor

VERVOLG VAN PAGINA 1 Poleys collega Petra Margarita heeft op haar beeldscherm - pas sinds een week is de zaak geautomatiseerd - een overzicht van de lege plaatsen in de centra en zij kan de aangemelde vluchtelingen over het land verdelen. Meneer Q uit Irak gaat vandaag naar het Wagenwiel te Bantega, mevrouw R uit Somalie zit nu met haar zoontje in Zomerlust te Domburg en de N's uit Iran verblijven momenteel in het Hunebed in Gees.

“Je doet wat je kunt, je houdt rekening met familiehereniging, met afkomst”, zegt Margarita. “En het ene opvangadres is beter dan het andere, maar soms zitten we tot de nok toe vol. En dan kan dit werk erg vervelend zijn. Ik vind het helemaal niet erg om te stressen als het uiteindelijk allemaal lukt, maar als de zaken op het einde van de dag niet geregeld zijn, ervaar ik dat als een nederlaag.”

Weinig personeel van de Centrale Opvang heeft ervaring in het werken met vluchtelingen, niemand heeft een gerichte opleiding voor de functie die hij bekleedt, eenvoudigweg omdat die baan drie jaar geleden nog niet bestond.

De spin in het web van de opvang, wordt gevormd door sociologen die nu directeur zijn, conservatoriumstudenten die met de politie overleggen en een meisje uit de horeca verzorgt de plaatsingsbestanden. En kijk uit als je bij een van de snelst groeiende bedrijven solliciteert als secretaresse; voor je het weet ben je projectmanager. Handen uit de mouwen en je komt ver bij de opvang van asielzoekers.

Telefoon: Zeg, hier Schiphol. Ik heb er hier vijftig voor Gilze Rijen en twintig die jullie Luttelgeest wilden hebben. Ze kunnen natuurlijk ook in een bus naar Gilze Rijen vervoerd worden, is goedkoper. Kunnen ze die daar hebben?

De problemen met de opvang van asielzoekers onstonden deze zomer, toen voor asielzoekers die door Justitie formeel waren erkend als vluchteling, geen plaats kon worden worden gevonden in het reguliere woningbestand. Gemeenten wilde nog wel de vluchtelingen uit de eigen ROA-woningen accepteren, maar asielzoekers die hun status hadden gekregen, toen zij nog in een centrum zaten, kwamen niet aan de bak. Leeuwarden heeft nu eenmaal geen zin in asielzoekers uit Zuid-Limburg.

Toch hebben die erkende vluchtelingen feitelijk dezelfde rechten als Nederlanders en horen zij niet meer in een asielzoekerscentrum thuis. Door die stagnatie konden ook de mensen uit de opvangcentra niet doorstromen naar de asielzoekerscentra en moesten nieuwkomers uiteindelijk in het maisveld slapen. De acute opvangproblemen zijn dan wel min of meer opgelost, de echte oorzaak is nog niet weggenomen.

“Na de oproep van de minister van WVC afgelopen zomer”, zegt directeur Ellen op de tweede verdieping, “hebben we voldoende aanbod van accommodatie binnengekregen. We kunnen zo armlastige pensions door de winter heen helpen, we hebben nu die Russische boot bij Hellevoetsluis. Vroeger mochten daar de bemanningen van onderzeeers op bijkomen, nu is het een perfect opvangcentrum.”

“We gaan ook in kantoren doen, dat aanbod loopt wel, we kunnen zelfs minder geschikte plaatsen afwijzen, caravans op een grasveldje tussen de flats vond ik niet juist bijvoorbeeld, dan vraag je ook problemen. Het punt is alleen, elke keer als wij commercieel rond zijn, moet WVC met de gemeente gaan onderhandelen en daar zit de wrijving. Kijk maar naar Wassenaar bijvoorbeeld. En als de gemeente eindelijk overstag is, hebben wij vervolgens weer die week nodig om de boel op te bouwen.”

Telefoon: Met de politie in Haarlem. Wij hebben twee Roemenen in bewaring die waren opgepakt bij een inbraak in een kerk. Nu zouden we ze willen terugbrengen naar het opvangcenrtum in de manege hier, maar nou blijkt dat-ie gesloten is en alle asielzoekers zijn overgebracht naar elders. Wat moet ik nu met die Roemenen?

“Maar ook het beleid van WVC maakt het ons bijna onmogelijk professioneel bezig te zijn. Het departement voert natuurlijk een ad hocbeleid, er moeten steeds kort lopende contracten worden afgesloten, terwijl je ook kunt kiezen voor de huur of koop van een aantal grote complexen.”

“Dan zal er wel eens wat leeg staan ja, maar veel geld zal dat niet kosten. Er is dan in ieder geval continuiteit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden