Je blijft kijken naar die jongens, dankzij de foto

Foto’s zeggen vaak meer dan woorden. Je blijft kijken naar de indringende dramatische portretfoto’s van de kinderen in de Verdieping van 30 december – en vooral de foto op de voorpagina – van de jongen die na vuurwerkschade helaas een oog heeft moeten missen. De beelden wekken medelijden op. Van de foto’s (een zeer goede keuze van Trouw aan het einde van dit jaar) gaat een enorme waarschuwende werking uit. Kijk uit met vuurwerk; liever nog: blijf er vanaf. Ik hoop dat ouders met kinderen zich deze beelden aantrekken en ervoor zorg dragen dat hun kroost bij de jaarwisseling niet aan risico’s van vuurwerkletsel wordt blootgesteld.

Dammis de Geus Zoetermeer

Het aantal ongevallen door vuurwerk is schrikbarend groot. Het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG) pleit daarom al jaren voor een verbod op consumentenvuurwerk. De oogartsen vinden dat ondanks alle voorlichting en veiligheidsmaatregelen consumentenvuurwerk niet verantwoord is. En het NOG staat hierin zeker niet alleen. Vorig jaar hebben meer dan 60.000 Nederlanders het burgerinitiatief ’Meer plezier met minder vuurwerk' ondersteund. Maar de Tweede Kamer legde deze petitie naast zich neer en weigerde over vuurwerk te debatteren. Ook het kabinet zag geen reden tot heroverweging. Het oordeelde dat vuurwerk past in een lange traditie waaraan burgers plezier beleven...

Eduard Dame Den Haag

Waarom is er niet een reclameverbod voor vuurwerk of in ieder geval een enorme beperking daarvan, zoals voor andere minder gewenste producten als sigaretten en alcoholhoudende dranken? Al enkele weken voordat de officiële verkoop start, zijn er al levensgrote schreeuwerige spandoeken op winkelpuien gehangen: VUURWERK! Die doen gewoon pijn aan je ogen. Als klap op de vuurpijl kwam een weekbladbezorger ons gelukkig nieuwjaar wensen met een rij kortingsbonnen voor ... vuurwerk.

F.M. Boon Delft

De Kamer probeert volgend jaar minder ’mee te deinen op de waan van de dag’, meldde de krant maandag. Zo functioneert helaas de politiek: reageren op mediaberichten en vervolgens een spoeddebat aanvragen. Zin van de aanvraag is vaak onduidelijk, maar de aandacht is weer eens op de aanvrager gericht. Kosten en baten blijven voor de kiezer onduidelijk.

Ik ben benieuwd of er ook een spoeddebat zal worden aangevraagd wanneer bekend is hoeveel personen er gewond geraakt zijn door het consumentenvuurwerk. Om aan deze vuurwerkwaanzin een einde te maken is een spoeddebat misschien wel een goed middel.

J.Willemsen Zutphen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden