Je bent nooit te oud om te stoppen met roken

null Beeld EPA
Beeld EPA

Zelfs rokers die tot hun vijftigste een pakje per dag opstoken, hebben een wereld te winnen door te stoppen.

Edwin Kreulen

Het mag voor longartsen en onderzoekers geen verrassing zijn, in rokerskringen heerst nogal eens het idee dat stoppen na een bepaalde leeftijd geen zin meer heeft. Dat moet je doen als je nog jong bent en maar een paar jaar je longen hebt vervuild.

Dat idee kan de prullenbak in. Natuurlijk is het beter om vroeg te stoppen, laat het CBS vandaag zien in een onderzoek naar sigaretten en sterftekansen. Dat bevestigt buitenlands onderzoek. Wie voor de 35ste verjaardag weet te stoppen, ziet de kansen om te overlijden beduidend minder hard oplopen, om zelfs hetzelfde niveau te bereiken als mensen die nooit hebben gerookt.

Die verjaardag markeert een tweesprong. Blijft men rustig doorpaffen, dan is er gemiddeld 23 procent kans dat men de pensioenleeftijd niet haalt. Stopt de roker helemaal, dan komt die op dezelfde kans als de niet-rokers: slechts 7 procent. Rokers moeten zich niet vastklampen aan het exacte percentage - het hangt immers af van hoeveel ze hebben gerookt - maar de winst is aanzienlijk. De longen zijn blijkbaar veerkrachtiger dan vaak gedacht.

Tweesprong

Maar blijven ze dat op oudere leeftijd? Ook de vijftigste verjaardag kan nog een flinke tweesprong zijn. Blijft de vijftig-plusser stevig doorroken, dan heeft die onverminderd de al genoemde kans van 23 procent om het pensioen niet te halen. Wie op dit moment stopt, ziet het gemiddelde sterfterisico veel minder hard stijgen. Anders dan de leeftijdsgenoot die al vijftien jaar daarvoor de sigaretten de deur uitdeed, komt de oudere roker nooit meer op dezelfde levensverwachting als de niet-roker. Toch kan hij zijn risico om te overlijden nog halveren.

Boven de vijftig jaar loont het nog steeds om te stoppen, blijkt uit de CBS-grafieken. Pas vanaf tachtig maakt het voor de gemiddelde overlijdenskans niet veel meer uit.

null Beeld Trouw - Bron:CBS
Beeld Trouw - Bron:CBS

Ziektes

En passant stipt het CBS nog een misverstand aan. Rokers zijn bang voor longkanker, en dat is terecht. Niet-rokers overlijden er bijna niet aan voor hun 65ste, een op de twintig rokers sterft wel voor die tijd aan longkanker. Maar rokers moeten nog meer ziektes vrezen; ook allerhande andere kankervormen treffen hen vaker.

De trend dat minder mensen roken, zet niet hard door. Tot 2012 steeg het aandeel zware rokers gestaag, daarna blijft het hangen rond de 15 procent. Hetzelfde geldt voor matige rokers, mensen die dagelijks onder een pakje blijven. De groep die wel rookt maar dat niet elke dag doet, ligt al jaren op een ruime 5 procent. Cursussen om te stoppen met roken zijn een tijdje uit het basispakket voor de zorgverzekering gehaald, maar worden de laatste jaren weer vergoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden