Je bent nooit te oud om te onderwijzen

Aad Koremans - bijna 69 - heeft het nog in zich. Bevlogen vertellen, jongeren boeien voor het vak Nederlands. Dit jaar verving hij zieke of zwangere docenten op het Erasmus College in Zoetermeer en het Segbroek College in Kijkduin. Komend schooljaar verwachten ze hem in Ypenburg.

Zoals Koremans zijn er velen. Het aantal 65-plussers in het voortgezet onderwijs is meer dan verdubbeld, van 280 in 2011 naar 593 in 2015. Een prima oplossing, want goede leerkrachten zijn schaars, vooral voor de exacte vakken en talen. Meer dan 4000 vacatures in het hele onderwijs. Zeker de helft staat open in de Randstad.

Voordeel: deze docenten hoeven niet, ze vinden het leuk. Koremans doet vijftien uur, verspreid over drie dagen. Onderwijsbemiddelaar GoudGrijs stuurt hem daar waar de gaten vallen. "Als socialist moet ik er niet aan denken dat mijn plezier ten koste gaat van een jongere docent."

Koremans startte in de jaren zeventig in het basisonderwijs en werkte lange tijd als directeur van een kunst- en welzijnsinstelling. Doceren bleef in zijn bloed zitten. Hij gaf gastlessen op scholen, lezingen over cultuurgeschiedenis.

Met 61 jaar ging hij met pensioen. Hij heeft even uitgerust en wat vrijwilligerswerk opgepakt, maar hij wilde meer actie. "Met de trein naar musea en concerten is leuk hoor, maar misschien leef ik nog twintig jaar, dan wordt dat toch wat saai."

Lesmateriaal is gedigitaliseerd, maar dat volgt Koremans goed. En leerlingen zijn misschien mondiger, maar niet wezenlijk anders. Hij heeft de prachtigste gesprekken en kan echt interesse wekken, motiveren. "Ik wil niet opscheppen, maar de cijfers in mijn havo-, vwo- en gymnasiumklassen waren opvallend goed."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden