'Je bent nooit te jong voor een burn-out'

Scholieren lijden onder prestatiedruk

Het krijgen van een burn-out is niet meer voorbehouden aan volwassenen. Steeds meer tieners hebben te maken met paniekaanvallen en doen voor een proefwerkweek 's nachts geen oog meer dicht.

Uit een rondgang van de redactie van jongerenblad 7Days langs middelbare scholen bleek de volkomen uitgebluste jongere een bekend verschijnsel. Ook deskundigen kennen het probleem. Met name vwo-scholieren zeggen een enorme druk te voelen om te presteren.

"Jongeren moeten meer en meer", zegt psychologe Fenna van der Beek. "Ze hebben het enorm druk op school, hebben een druk sociaal leven en doen daarnaast vaak allerlei sporten. We leven in een prestatiemaatschappij en er is weinig ruimte voor rust."

Ook volgens psychiater Bram Bakker krijgen jongeren steeds vaker te maken met symptomen die horen bij een burn-out zoals slapeloosheid, paniekaanvallen en hyperventileren. "Je bent tegenwoordig nooit te jong om een burn-out te krijgen. We zien ook de gemiddelde leeftijd waarop mensen uit het leven stappen nog steeds zakken."

Volgens Bakker heeft het verschijnsel te maken met een toenemende overbelasting van jongeren. "Zij nemen te weinig rust, hebben te veel aan hun hoofd, of doen niet aan sport. Het leven draait bij sommigen 7 keer 24 uur per week door. Het eigenaardige is dat jongeren van zichzelf denken dat een burn-out hen niet zal overkomen."

Een belangrijke rol in het drukke leven spelen volgens Bakker de sociale media zoals Twitter en Facebook. "Mensen zetten een geïdealiseerde versie van hun leven op Facebook. Anderen denken dat zij daaroverheen moeten en geven in een reflex nog eens extra gas." Bakker vindt dat er meer aandacht moet komen voor preventie. "Achteraf blijkt vaak dat jongeren al heel lang met symptomen rondlopen die erop duiden dat het ze boven het hoofd groeit. Als het dan echt bij iemand knakt, is het te laat en ben je maanden bezig om er weer bovenop te komen."

De door 7Days geïnterviewde jongeren die zijn getroffen door burn-out geven aan dat de sociale media daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld. De 16-jarige Lotte zegt: "Op Facebook en Twitter wilde ik altijd laten weten dat mijn leven leuk is en dat alles zo goed gaat. Als ik niets had om te posten, voelde ik me slecht." De werkelijkheid, dat zij een weekend thuis op de bank had gezeten, wilde zij niet delen. "Daarom wilde ik zoveel mogelijk in het weekend doen, met veel afspraken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden