Opinie

Je bent authentiek of je bent het niet

Realitysterren Ymke Wieringa (links) en Britt Dekker op de rode loper voor aanvang van het Televizier-Gala in het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam.

Britt Dekker was genomineerd voor de Televizier Talent Award. 'Eindelijk gerechtigheid', verzuchtte ze in het AD. Let vooral op dat 'eindelijk'. In kanariegeel verscheen ze in Carré. Blakend van welvaart en bekend van het bekend zijn. "Je bent zo authentiek!" complimenteerde Kim-Lian van der Meij de RTL-ster. Dekker herkende de drie moeilijke lettergrepen meteen: "Dat woord heb ik vaker gehoord." Wat natuurlijk wel weer een authentieke reactie is.

Vorig jaar verslikte Mies Bouwman zich bijkans toen ze de Gouden TelevizierRing moest toekennen aan RTL's 'Voetbal International'. Drie pratende mannen aan een tafel, dat moest een vergissing zijn. Maar het bleek nog erger te kunnen: een nominatie simpelweg omdat je 'echt' bent. Toch verloor Britt van dj Gerard Ekdom. Hoe authentiek moet die dan wel niet zijn?!

Online stemmen
Het Televiziergala maakte dit jaar meer boze tongen los dan ooit. Voorop in de verontwaardiging liep Max-baas Jan Slagter. Hij had zijn achterban niet op tijd uit de schommelstoel gekregen om 'Dokter Deen' en 'Erica op reis' naar een nominatie te twitteren. Max liep daardoor alle kansen mis. "Dat online-stemmen moet eruit", riep Slagter boos. "Terug naar couponnetjes knippen en bellen." In 'EénVandaag' sloot SBS-directeur Leo van der Goot zich daarbij aan. "Wie zichzelf het slimste plugt, wordt genomineerd. Wie dat niet doet, valt buiten de boot. Kijk naar Martijn Krabbé, onze beste showpresentator, maar hij staat niet op het lijstje."

Marketingprijs
In 'DWDD' mopperde NTR-directeur Paul Römer: "Zelfs Jan Smit heeft een keer gewonnen. Dat sloeg nergens op. De TelevizierRing wordt steeds meer de beste sms- en marketingprijs in plaats van de kijkersprijs voor het mooiste programma." Wie het hardst schreeuwt, wint, en wie op de avond zelf uitzendt, maakt extra grote kans. 'Voetbal International' was vorig jaar tegelijk met het Avro-feestje op de buis, kon daardoor volop promotie maken voor zichzelf, en ging met de Ring naar huis. Dit jaar had 'The voice of Holland' (RTL 4) dat geluk. De makers zongen vooraf een lofzang op zichzelf bij 'RTL Boulevard' en gedurende het gala riepen Nick en Simon in 'The voice' kijkers op massaal te sms'en zodat de talentenshow zou winnen.

"En zo zal 'Wie is de mol?' dus nooit in de prijzen vallen", legde Van der Goot uit. "Simpelweg omdat dat programma tijdens nominaties en gala nooit op tv is." Zes keer voorgedragen, maar telkens verloren. Römer noemde het Avro-programma de Joop Zoetemelk van Hilversum, eeuwige tweede. "Terwijl het 't meest vernieuwende en innovatieve format is." Van der Goot vond dat de Ring nu echt eens naar 'de Mol' moest gaan, al was het maar omdat 'we er dan eindelijk vanaf zijn'. Maar zo liep het niet: 'The voice' won.

Pre- en afterparty
Waarna het feest kon beginnen. Niet alleen in Carré, maar ook op tv. Alsof alle voorpubliciteit nog niet genoeg was geweest, toog Jort Kelder met zijn 'Hoe heurt het eigenlijk?' naar de feestende sterren. Geen evenement staat immers nog op zichzelf. Of het nu om iets belangrijks gaat of niet, alles krijgt zijn pre- en afterparty: voetbal, Haagse debatten, Holleeder en de TelevizierRing. Nog even en de authenticiteit van Britt Dekker komt avondvullend op ons af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden